Inchide

Trimite unui prieten

9.08.2013. Simpozion: Procedura Medierii - aspecte generale și medierea litigiilor de muncă

La Institutul Bancar Român, Fundația "Șansă pentru Viitor", alături de Institutul Internațional de Mediere și Centrul Avocaților Mediatori, au organizat un simpozion axat în principal pe litigiile de muncă. La Simpozion a fost invitat din partea CFSMR și a Sindicatului "Esculap" dr. Dan Perețianu.

În attach: Invitația, Programul, Mapa.

Simpozionul a fost legat de sistemul de sănătate prin 3 aspecte, subliniate în cuvîntul dr. Perețianu.       Simpozionul a fost deschis de dna Anca Stancu, mediator și administrator al sitului MediereNet.ro. Domnia sa a precizat care sînt atributele unui mediator și obiectivele sale: confidențialitate, imparțialitate. Ulterior, sau mai adăugat: activitatea facultativă și gratuită. Dna Stancu a vorbit despre manipulara informației, de antagonismul cu profesii legate de justiție, avocați, juriști, procurori, judecători, notari - care nu au interes să medieze. [Ca o paranteză, dar fără a fi atunci exprimat public, s-ar putea vorbi despre manipularea informației din Sistemul de sănătate atunci cînd se vorbește că nu există Pachetul Minim de Servicii, cînd el există sub forma clară a CoCa și NCoCa, precum și cînd se vorbește de Salarizarea după Performanță, cînd de fapt aceasta este "praf în ochi" pentru a acoperi incapacitatea guvernanților de a crește în mod real salarizarea prin grile de salarizare - normalitate în orce țară].

       Secretarul de Stat din Ministerul Muncii, dl. Codrin Scutaru a fost interpelat de mediatorii Mirela Dragu și Giani Șerban, nemulțumiți de micul său discurs protocolar.

       Dna deputat Alina Gorghiu, de fapt inițiatoarea Legii medierii, a vorbit despre comparația cu Marea Britanie, Franța și Africa de Sud, unde procedura medierii conflictelor de muncă este regula. S-a dat exemplu refuzării mediatorului în conflictul de la mina de Aur din Regiunea de Nord a Africii de Sud, probelmatică recentă. În Franța, prin medierea conflictelor de muncă, se rezolvă 60% din situațiile litigioase. Prezentarea în powerpoint, în attachment în pdf.

      O cuvîntare consistentă calitativ a avut dl. Serghei Mesaroș, director în MM. Domnia sa a scos în evidență diferența dinte conflict de muncă și litigiu de muncă. Conflictul este un fapt instituționalizat, strict definit legal și care este extrem de restricționat de actuala Lege 62 a Dialogului Social.

     Domnia sa a vorbit după cuvîntul dr. Perețianu și s-a referit frecvent la poziția prezentată referitor la sistemul de sănătate. n context, s-a arătat că actualele revendicări ale medicilor și personalului din sănătate nu sînt conflicete de muncă, ci litigii. La acest punct, dr. Perețianu a arătat că, într-adevăr legea restricționează conflictele colective de muncă, că în SIS nu există conflicte cu angajatorul și de că fapt acestea sînt litigii derivate din proasta legislație. Tot în acest context s-a făcut apel la mediatori, la Consiliul Național de Mediere, care să arate dacă există conflict sau litigiu, dacă este valabilă o grevă în sistem sau dacă protestul va lua forma de demisie colectivă.

    Au mai vorbit dl. Ion Dedu, mediator și Președinte de Patronat, și dl. Iulian Stamatoiu, mediator.

     Dr. Dan Perețianu s-a referit la 3 aspecte în care mediatorii pot apare în sistemul de sănătate:

a. în medierea litigiilor individuale de muncă. Aici este de amintit că CFSMR a avut numeroase conflicte individuale de muncă. Numai la nivelul Bucureștiului, Sindicatul esculap a ajuns în 3 procese. Interesant este că s-a ajuns la proces pentru că direcția instituțiilor medicale a sancționat colegi medici. La discuțiile organizate pe baza Codului Muncii între medicul salariat, Sindicatul esculap și direcție, nu s-a ținut seamă de poziția corectă a sindicatului. Medicii au fost sancționați. Ulterior, justiția a datdreptate angajatului și nouă, Sindicatului Esculap, ca parte a CFSMR. Nu era mai simplu dacă litigiul se rezolva prin mediere ?

b. în medierea litigiilor colective de muncă. Aici este de scos în evidență că Legea condiționează conflictul colectiv de muncă. Ea îl restricționează. (vezi și mai sus). Dr. Perețianu a scos în evidență că la nivelul SIS problemele cel mai importante sînt cu Parlamentul. Acesta este cel care elaborează și votează grila unică de salarizare. Acesta este cel care votează bugetul pentru SIS, fie el pe linia MS fie pe linia CNAS (Fondul unic). Parlamentul, adică clasa politică, este cel/cea care oferă sănătății 3,5% din PIB și nu 6-7 % cît au cerut medicii, mai ales prin vocea CFSMR. Pot mediatorii interveni la nivelul clasei politice pentru a împiedica demisia în masă a medicilor, anunțată în această vară ?

c. în medierea litigiilor potențiale între medidi și pacienții lor. Aceasta mai ales în contextul în care noul proiect de lege pentru "malpractice" creiază cadrul legislativ pentru ca orice litigiu de exercitate a practicii medicale să fie obligatoriu la început mediat specific de un mediator.

      În cadrul discuțiilor s-a ridicat o problemă specifică pentru reprezentativitatea CFSMR și a sindicatelor medicilor din spitale. Dr. Perețianu a adus în discuție capacitatea sindicatelor medicilor din spitale/unități medicale de a atinge procentul de 50% pentru a fi reprezentatvi în negocierea contractelor colective de muncă. Dl. Mesaroș a precizat că acest fapt ridică două aspecte: 1. Medici pot negocia în baza art. 153 din L 62 condițiile de muncă prin sindicatul din unitate, dar acele condiții se numesc ''înțelegeri' (au acoperire juridică) valabile însă numai pentru membrii sindicatului în cauză [Aici s-a comentat că poate este chiar mai bine să obți ceva în plus pentru un număr mai mic de salariați medici]. 2. Pentru că nu au contract Colectiv de Muncă, medicii pot oricînd intra în grevă. S-a scos în evidență (Dl. Mesaroș) că nu se poate face grevă dacă există un CCM !! [Alt punct pozitiv pentru art. 153] !!

 

Vezi și Galerie Foto

Tipăreşte pagina - 9.08.2013. Simpozion: Procedura Medierii - aspecte generale și medierea litigiilor de muncă Trimite unui prieten - 9.08.2013. Simpozion: Procedura Medierii - aspecte generale și medierea litigiilor de muncă

publicat de

Înapoi la Evenimente în relaţie cu sistemul de sănătate
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România