Inchide

Trimite unui prieten

20.01.2012. Întîlnirea liderilor CFSMR cu Ministrul Sănătăţii, dr. Ladislau Ritli

La întîlnire au participat din partea CFSMR: dr. Octavian Georgescu (Brăila), Preşedinte CFSMR, dr. Piroska Zagyva (Baia Mare), Primvicepreşedinte CFSMR, dr. Liliana Păunescu (Timişoara), Vicepreşedinte CFSMR, dr.biol. Elena Lixandru (BIOS), Vicepreşedinte CFSMR, dr. Dan Pereţianu (Bucureşti), Vicepreşedinte CFSMR, dr. Horia Taşfeş (Hunedoara), dr. Mircea Faur (Arad), dr. Victor Eşanu (Cluj), dr. Georgeta Oprişan (Iaşi), dr. Radu Brejbeanu (Ploieşti), dr. Sorin Lesnic (Slatina). [pentru poziţia liderilor în CFSMR vezi şi rubrica "Conducerea Sindicatelor Judeţene"]

Din partea Ministerului Sănătăţii au participatŞ:dr. Ladislau Ritli, Ministru, dr. Cristian Irimie, Secretar de Stat, şi dra Corina Raicu, expert la cabinetul secretarului de stat (conform afirmaţiei domniei sale, unul din cei mai vechi salariaţi ai MS, cu vechime de 10 ani).

 

 După o scurtă introducere a dlui ministru, fiecare din liderii CFSMR a prezentat pe scurt aspecte ale problemelor curente.

Dr. Ritli a spus că Legea 95/2006 a suferit numeroase modificări (s.n. peste 800), astfel că, constituţional, după ce o lege suferă peste 50% modificări din articole, ea trebuie schimbată (afirmaţia ministrului). Evident această nouă lege va fi mult mai bine redactată, dar înainte, întîlniri cu specialiştii se vor organiza pentru a produce liniile directoare ale legii ce se vor baza pe principii admise de toată lumea. La baza noii legi vor sta principiile, a afirmat ministrul. Acestea vor fi făcute "împreunu cu dvs !", a precizat dr. Ritli.

Dl Ministru a spus că va invita în mod special CFSMR, ca sindicat al medicilor, la o întîlnire separată care va fi organizată atunci cînd un nou proiect de lege va fi repus "pe tapet".

Dr. Octavian Georgescu a prezentat un material sintetic al cererilor CFSMR (vezi attachment) şi a cerut un dialog instituţionalizat şi real cu ministerul. Dl Ministru a replicat că aşa ceva se va întîmpla în mod real în mandatul domniei sale şi a propus o întîlnire viitoare în februarie 2012.

Dr. Georgescu a arătat că există concurenţă neloaială între medicii de spital şi cei din ambulatoriu; aceasta apare prin faptul că medicilor de spital li se permite să lucreze în ambulatoriu, în timp ce invers nu se poate. Din acest motiv, numărul de internări şi acte medicale au crescut nepermis de mult în sistemul de asigurări actual. Ca răspuns, dr. Irimie a contrazis poziţia dr. Georgescu.

Dr. Sorin Lesnic a prezentat faptul că la nivelul administraţiei locale, mai ales la nivelul consiliilor judeţene, nu se cunoasc probleme de organizare medicală, fapt care atrage numeroase deficite în administrarea locală a spitalelor judeţene. Dr. Lesnic a propus ministrului să ceară Guvernului modificarea legislaţiei de aşa natură încît să permită autorităţilor locale să-şi formeze un departament al spitalelor sau medical (precum la Primăria Capitalei), în care să se regăsească medici sau cunoscători ai sistemului de sănătate. În plus, dr. Lesnic a arătat că au apărut norme metodologice în medicina legală fără aprobarea Ministerului Sănătăţii şi fără aprobarea Ministerului Justiţiei. Dr. Irimie a spus că va verifica.

Dr. Talfeş a scos în evidenţă situaţia pe teren a "urgenţei". În continuare, ambulanţele SMURD se duc la cazuri simple, iar cînd există un caz grav, constatat la camera de gardă a spitalelor nu mai sînt maşini de transportat bolnavii către alte spitale judeţene sau regionale mai competente. Domnia sa a mai cerut ministerului să caute soluţii pentru ca sistemul de medicină şcolară să revină la minister, de la primării, căci acestea din urmă nu se preocupă de acest subiect, nu îl cunosc şi îl ignoră.

Dr. Zagyva a depus un material separat (vezi attachment) în care critică poziţia ministerului cu privire la modul de plată al gărzilor, cu privire la obligaţia directorulor de spital să se încadreze în celebrul "70%" şi cu privire la proasta ierhahizare a spitalelor de monospecialitate, cu referire concretă la Spitalul de Penumoftiziologie din Baia Mare. Dl. Ministru a replicat că se lucrează la o nouă ierarhizare a acestora şi a altor de acelaşi fel, precum cele (numai) de psihiatrie.

Dr. Faur a scos în evidenţă că colegii mai tineri, care au obţinut doctoratul după 2010, cînd s-a "comprimat salariul" prin grila unică (sporul de doctorat a fost inclus, atunci, la cei care erau doctori în medicină, în salariul de bază). Acum, prin desfiinţarea sporurlui de doctorat, tinerii medici Doctori în Ştiinţe nu mai au acest spor de 15%. Discriminarea este evidentă, la fel cum la fel de evidentă este lipsa unui astfel de spor în ambulatoriul de specialitate sau în medicina de familie. Aici, sporul de Doctor în Medicină nu există, la fel cum este cel de Medic Primar (vs. Specialist).

Legat de afirmaţia ministrului că se lucrează la un nou proiect de lege a sănătăţii, dr. Oprişan a cerut ministrului să includă în Comisia pentru Redactarea unui Nou Proiect pentru Legea Sanitară pe dr. Pereţianu, ca specialist recunoscut în domeniul legislativ şi al sistemelor de sănătate.

Dr. Păunescu (precum şi dr. Pereţianu) au scos în evidenţă că ministerul nu face nimic pentru a stimula medicina primară şi de ambulatoriu îm faţa Primăriilor care cer, pentru redevenţe la concesionare şi pentru cumpărarea cabinetelor, sume exorbitante; 25000 euro pentru cumpărarea unui cabinet în Timişoara (sumă ce poate fi obţinută în 25 de ani) sau sume de 50-60 euro/mp în Bucureşti pentru concesiune.

Este evident că acest fapt este contrar politicii Băncii Mondiale care cere ministerului să sprijine finaciar medicina primară şi cea de ambulatoriu. CFSMR este de aceea surprinsă de "tăcerea" ministerului asupra acestui lucru. În plus, dr. Irimie a spus că NU se poate.

Dr. Eşanu a scos în evidenţă că, la Cluj, ambulatoriile de specialitate aparţin de spitalul de Boli infecţioase, în loc să fie cabinete medicale independente. Dr. Irimie i-a replicat că aşa au vrut doctorii. Fals, medici de acolo au cerut punerea în aplicare a O 124/1998 încă din 2003, pe vremea ministrului Bartoş. Cine se opune este Sanitas ! Prin acest procedeu, medicii de acolo au numai 1500 lei pe lună salariu tarifar, specialiştii, şi 1800 lei pe lună, medicii primari; mai ales că aceşti medici nu pot face de gardă la "infecţioase" !

Întîlnirea a durat 1 oră şi 20 de minute. Pentru vizualizare foto, vezi "galerie ..."

 

Tipăreşte pagina - 20.01.2012. Întîlnirea liderilor CFSMR cu Ministrul Sănătăţii, dr. Ladislau Ritli Trimite unui prieten - 20.01.2012. Întîlnirea liderilor CFSMR cu Ministrul Sănătăţii, dr. Ladislau Ritli

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Acțiuni sindicale
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România