Inchide

Trimite unui prieten

18.08.2008. Despre demagogia legată de creşterea salariilor medicilor în funcţie de performanţă

In attach , forma pdf



Către Guvernul României,

Prin adresa 23/22.04.2008, SIM Maramureş, componentă a Camerei Federative a Medicilor din România, v-a solicitat să organizaţi, conform L 52/2003, a transparenţei decizionale, dezbatere publică pentru actul normativ pe care dvs, ca Guvern, l-aţi iniţiat şi anunţat, referitor la Hotărîrea pe care urma să o decideţi privind modul de plată al medicilor „în funcţie de performanţă".
Adresa dvs de răspuns nr. 15D/5252 din 8.05.2008, prin care transferaţi răspunderea dvs la Ministerul Sănătăţii este atît imorală cît şi ilegală.
Dezbaterea pe care v-a cerut-o SIM Maramureş este de competenţa dvs şi nu a MS, din moment ce dvs sînteţi iniţiatori. Vă solicităm să organizaţi o astfel de dezbatere, şi pentru motivul că una asemănătoare a fost organizată în MS în Septembrie 2007.

 

Comunicat

Despre demagogia legată de creşterea salariilor medicilor în funcţie de performanţă

HGR propus acum [August 2008] de MS este un proiect de lege propus încă din August 2007, discutat public pe 23 Septembrie 2007 şi respins (!!) unde se anunţa că salariul de bază în spitale ar putea creşte cu 100% dacă medicul face « performanţă » sau ar putea scade cu 50% dacă nu face « performanţă ».

Acum, cîteva comentarii:

1. Principii

a. Termenul de performanţă în relaţie cu salariile medicilor nu există în lume !! Actul medical nu este al medicului ci al unei echipe. Unde sînt assitenţii din secţii în acest calcul ?
b. Există în schimb, şi la noi s-a introdus de mult, sistemul DRG (diagnostic related groups). Prin acest sistem, s-a cuantificat valoarea financiară a unui act medical şi, în plus, fiecare spital are o « cotă », adică este cuantificat în funcţie de tipul de act pe care îl face. Vezi NCoCa. De aplicat acesta.
c. Performanţă ar fi să nu faci greşeli şi să tratezi bolnavul corect şi eficace. Ori, majoritatea medicilor chiar aşa şi fac. Toţi medicii de spital ar putea avea 50-100% mai mult. Dar, de fapt, medicii sînt plătiţi prin contract de muncă care nu poate fi modificat decît prin negocieri.
d. În ceea ce priveşte scăderea salariului, acesta nu este posibil în România, din cauza Codului Muncii. Numai fapte grave de ordin administrativ pot conduce la penalizarea salariatului şi a salariului !
e. La performanţă 90% salariul poate creşte cu 25%. La performanţă 89% salariul scade cu 50% (art.3).Aberant !

2. Aspecte tehnice

f. Presupunînd că HGR ar fi pusă în aplicare acum, în buget nu se regăseşte posibilitatea finanţării dorinţelor Ministrului. Corolar: vor scădea salariile.
g. salariile personalului medical sînt stabilite prin Ordonanţă de urgenţă (devenită apoi lege), în nişte grile clare (deşi necorespunzătoare, după opinia noastră). Dacă Ministrul vrea să crească salariile să modifice grilele. Este mai simplu.
h. Pentru ca HGR să fie aplicată, trebuie să existe deja criteriile, şi avizate de Colegiul Medicilor. Ori, ele nu există.
i. În final, apare că şefii de secţie vor fi cei care stabilesc salariile, operaţiile, internările etc.

Concluzia: demagogie şi abuz

 

Preşedinte, Dr. Dan Pereţianu, Prim Vicepreşedinte, Dr. Liviu Victor Radu

 

Tipăreşte pagina - 18.08.2008. Despre demagogia legată de creşterea salariilor medicilor în funcţie de performanţă Trimite unui prieten - 18.08.2008. Despre demagogia legată de creşterea salariilor medicilor în funcţie de performanţă

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Adrese oficiale către/de la organisme ale statului
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România