231/10 Octombrie 2000 Către Spitalul Judeţean Tulcea În atenţia dl. Ştefan Popescu
Prezentul material reprezintă un răspuns la nota dvs 11507/27/092000. Acţiuni comune faţă de poziţiile dificile promovate de CNAS, CMR şi MS puteam realiza la discuţiile din cadrul Comisiei Consultative pentru Dialog Social.
Problematica descrisă reprezintă ecoul deciziei unor grupe de interese din Colegiul Medicilor din România (la nivel central) şi Casa Naţională de Asigurări de a promova şi favoriza asistenţa medicală a furnizorilor independenţi de servicii medicale din ambulatoriu. În plan strategic, decizia Normelor CoCa estee corectă şi asemănătoare cu Programul Guvernamental al Premierului Mugur Isărescu, trimis la Consiliul Europ[ei de la Bruxelles în iarna lui 2000.
În acelaşi timp, însă, aceiaşi redactori ai NCoCa au micşorat drastic fondurile pentru ambulatoriul de specialitate (cu aprox 37%) în care se include şi serviciile paraclinice (laborator). Cu aceeaşi ocazie, fondurile alocate spitalelor au crescut cu 50%. Se poate admite că, în plan organizatoric şi financiar, spitalele au beneficiat de sprijinul conducerilor CMR, CNAS şi MS (medici de spital) în detrimentul alocărilor pentru ambulatoriu.
Sigur că ansamblul strategic promovat prin NCoCa poate să nu se calchezxe pe interesele şi oerganizarea locală a diferitelor servicii din jud. Tulcea. În acest sens, discuţia personală pe care am avut-o pe 4.10.2000 cu preşedintele CJAS Tulcea, dl. Ion Moldoveanu, pentru a realiza o informare mai completă asupra problematicii, a avut două planuri: a. cel al literei legii, în care CJAS Tulcea are dreptate, şi b. cel al cadrului local. Din acest punct de vedere a rezultat că CJAS Tulcea este interesată să sprijine alţi furnizori de servicii de laborator în detrimentul Laboratorului ambulatoriului de specialitate al Spitalului Judeţean.
O soluţie de deblocare a situaţiei mi se pare modificarea unui Ordin de Ministru (este mai uşor decăt a modifica nişte norme ale unui Hotărîri de Guvern), prin care aboratorul ambulatoriului de spital să iasă din structura spitalului. În mod consecutiv, ar avea dreptul de a semna contract de furnizare de servicii de laborator cu CJAS Tulcea.
O altă soluţie, mai dificilă, ar fi ca, prin noi NCoCa să se accepte de către CJAS să se plătească şi pentru serviciile ambulatorii ale laboratoaarele spitalelor. Această soluţie reprezintă un pas înapoi de la strategie de promovare a ambulatoriului. În această situaţie poate ar fi de dorit ca laboratoarele spitalelor să fie finanţate de banii alocaţi spitalelor şi nu ambulatoriului.
Oricum ar fi, fondul problemei îl reprezintă raportul dintre banii cîştigaţi în ambulatoriu faţă de cei cîştigaţi de spital.
Reglementarea ar trebui să fie în acelaşi timp generalizatoare la toate situaţiile din ţară, dar şi cu prerogative legate de dreptul autorităţilor locale de a decide ce este mai bine pe plan local.
CAMERA FEDERATIVĂ A MEDICILOR DIN ROMÂNIA a făcut de nenumărate ori apel la CNAS, MS, CMR, CES, Guvern şi Preşedinţia României pentru a modifica art. 11 din LASS, pentru a permite organizaţiilor sindicale să participe la elaborarea CoCa. Numai aşa pot fi rezolvate situaţii conflictuale ca cel de la Tulcea.
De aceea vărugăm să ne sprijiniţi pentru rezolvarea acestei teme centrale. Dacă ea va fi rezolvată, fiţi convinşi că şi situaţii ca cele care vă amărîsc viaţa vor dispare !
Cu consideraţie, Dr. Dan Pereţianu, Preşedinte al CFMR