3.11.1999. Referitor la deblocarea punerii în aplicare a cadrului contractual
Către Ministerul Sănătăţii Şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate
Ca urmare a discuţiilor purtate la şedinţa din 3.11.1999 a Comisiei Consultative de Dialog Social din sistemul de Sănătate, CAMERA FEDERATIVĂ A MEDICILOR DIN ROMÂNIA propune cîteva puncte pentru deblocarea punerii în aplicare în cel mai scurt timp, în mod corect, cu respectarea legilor şi contractelor colective:
1. Contractele pe care Casele de Asigurări le semnează pentru furnizarea de servicii medicale în ambulatoriu să fie efectuate cu spitalele, acolo unde nu există încă contracte valide cu cabinetele, constituite potrivit Ordonanţei 124 şi 116.
2. Direcţiile de Sănătate Publică şi Casele de Asigurări să atragă atenţia directorilor de spitale că sînt obligaţi să semneze contracte ACUM pentru medicii care au rămas încă în structura organizatorică a spitalului teritorial.
3. Structurile organizatorice ale spitalului nu se modifică decît prin ordin al MS sau prin Hotărîre de Guvern. În acest sens, Ordinul Ministrului 736/1999, de reorganizare a ambulatoriului în România trebuie pus în aplicare imediat, pentru a permite colegilor din teritoriu să opteze fără a fi forţaţi de Case şi Direcţii de Sănătate Publică să adopte condiţiile impuse.
4. În caz în care spitalele semnează pentru medicii din ambulator, atunci aceşti medici pot semna contracte de convenţii civile cu spitatelle, dacă finaţarea este de la asigurarile sociale de sănătate.
5. Spitalele şi Direcţiile de Sănătate Publică să nu blocheze semnarea contractelor de comodat cu acele societăţi civile medicale care doresc semnarea acelor tipuri de contracte, fără a mai obliga pe medici să semnezre iniţial un contract individual.
6. Cerem modificarea normelor la Contractul Cadru (nu a Contractului Cadru) în următorul sens:
a. bugetul de practică să fie finanţat istoric, adică adaptat condiţiilor de cheltuieli şi de creştere a inflaţiei.
b. în asistenţa de "policlinică" şi de "medicină de familie" să fie admise coplăţile admise pentru ambulatoriul de spital şi de stomatologie.
c. nNrmele să fie elaborate şi cu concursul federaţiilor semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară, iar acest fapt să fie specificat în dispoziţiile generale ale Normelor.
d. să nu fie distrusă relaţia de integrare policlinică (ambulatoriu) - spital, chiar dacă nu este vorba neapărat de ambulatoriul de spital.
e. bugetele de practică, fie ele la nivelul medicinei primare sau secundare, să permită cheltuieli pentru investiţii de retehnologizare şi pentru capital.
7. Casele de Asigurări să accepte modificări la modelul de contract, mai ales în ceea ce priveşte caietul de sesizări şi cele legate de rezilierea contractelor dependente de statutul casei (un medic cu practică independentă nu poate admite respectarea statutului unei alte persoane juridice, statut ce se poate schimba fără ca medicul să poate avea un cuvînt de spus).
8. Cerem de asemenea activizarea procedurilor de emitere a Ordonanţei cu privire la Cabinetul personaului sanitar cu practică paramedicală (biologi, fizicieni, psihologi etc).
Preşedinte, Dr. Dan Pereţianu