Inchide

Trimite unui prieten

8.10.2015. Adresa CM Buzău pentru rezolvarea problemelor sistemului sanitarCatre Presedintele Romaniei
Presedintele Senatului Romaniei
Presedintele Camerei Deputatilor
Primul Ministru al Romaniei
Ministrul Sanatatii
Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate
Presedintele Consiliului Judetean Buzau

Scrisoare deschisa
APEL NATIONAL

De prea multa vreme statul si guvernantii ne-au desconsiderat si injosit si ne-au obligat sa ne manjim demnitatea profesionala si umana.
Multi dintre noi, pentru a putea supravietui, mai au cel putin un serviciu in plus.
Desi eram vulnerabili, acum incearca sa ne accentueze culpabilitatea si sa ne poata manipula prin frica si santaj.
Imaginea publica a profesiei noastre este erodata permanent de scandaluri de presa alimentate de grupuri de interese contrare noua.
Pacientii nemultumiti de neajunsurile sistemului si de conditiile precare din majoritatea spitalelor din tara ne gasesc pe noi tapi ispasitori si isi varsa nemultumirea pe medici.
Politicienii responsabili de degradarea nationala ne indeamna sa plecam din tara daca suntem nemultumiti, sa ne lasam familiile si parintii singuri, iar pacientii fara ingrijire specializata.
Suntem cea mai specializata categorie profesionala din Romania, trebuie sa parcurgem cel putin 10-12 ani de pregatire pentru a deveni specialisti si mai jos de atat nu mai putem cobora, nu mai avem nimic de pierdut!
Cu disperare, dar si cu speranta, am redactat o lista minima de revendicari pentru care, in situatia in care nu sunt satisfacute, vom protesta prin demisia in bloc.
Nu este un lucru pe care ni-l dorim, noi vrem sa muncim si sa ne ingrijim pacientii, dar nu mai putem sa ne asumam aceasta sarcina in conditiile actuale.
Facem un apel la toti factorii decizionali din Romania sa priveasca cu toata seriozitatea revendicarile noastre si sa evalueze cu realism situatia actuala si viitoare a medicinei romanesti, factor esential in stabilitatea sociala si nationala.

 


REVENDICARI ALE SINDICATULUI INDEPENDENT AL MEDICILOR BUZAU

1. Cresterea salariilor in asa fel incat salariul de referinta sa fie pentru medicul specialist, la valoarea de trei salarii medii brute pe economie. Cresterile pentru cele 5 gradatii aferente medicului specialist sa se faca adaugandu-se 10% in plus pentru fiecare gradatie. Medicii primari incep de la valoarea de 3,5 salarii medii brute pe economie, crescandu-le si lor valoarea cu cate 10% pentru fiecare gradatie, in asa fel incat medicul primar gradatia 5 sa primeasca 4 salarii medii brute pe economie.
Medicii rezidenti an VI vor primi trei salarii medii brute pe economie minus 10%, cei an IV-V diminuat cu 20%, cei an III cu 30%, anul II cu 40% si anul I vor primi 2,5 salarii medii brute pe economie .
2. Calcularea sporurilor sa se faca la nivelul salariului rezultat din pct. 1.
3. Garzile sa fie platite conform pregatirii si vechimii in specialitate la valoarea orara rezultata din pct. 1, la care se adauga sporurile de noapte si pentru week-end si sarbatori legale.
4. Recunoasterea caracterului liberal al profesiunii de medic, asa cum rezulta si din legislatia europeana si renuntarea la asimilarea noastra cu functionarii publici, indiferent de locul de desfasurare a activitatii medicale.

5. Armonizarea cadrului legislativ in asa fel incat suma platita de Casa de asigurari pe caz ponderat sa fie crescuta, astfel incat sumele contractate cu spitalele sa fie acoperitoare pentru salariile majorate, modernizarea si dotarea platoului tehnic, medicamente, materiale, cheltuieli de intretinere a spitalelor.
6. Implicarea consiliului judetean in vederea crearii unui pachet de facilitati pentru tinerii medici, care pe langa salariu, sa cuprinda o prima de instalare in valoare de trei salarii medii brute pe economie si locuinta cu chirie subventionata.
7. Alocarea a cel putin 7% din PIB pentru sanatate, suma necesara pentru salarii, medicamente, dotarea spitalelor si oprirea migratiei medicilor !
8. Discutarea unui pact national pe probleme de sanatate care sa aiba acordul tuturor partidelor politice, sa recunoasca valoarea sociala a medicilor si sa garanteze sustenabilitatea sistemului medical romanesc.


Presedintele Sindicatului Independent al Medicilor Buzau
Dr Ionita Victor

 

Tipăreşte pagina - 8.10.2015. Adresa CM Buzău pentru rezolvarea problemelor sistemului sanitar Trimite unui prieten - 8.10.2015. Adresa CM Buzău pentru rezolvarea problemelor sistemului sanitar

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Adrese oficiale către/de la organisme ale statului
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România