Inchide

Trimite unui prieten

Sindicatul Esculap se adresează Parlamentului pentru a nu aproba art 3.2 din OUG 20

În attachment, forma pdf35//23.06.2016


Către Comisiile de Sănătate şi de Muncă ale Camerei Deputaţilor şi ale Senatului României

 

Guvernul a emis pe data de 8 iunie Ordonanţa de Urgenţă nr. 20, pentru modificarea şi completarea OUG 57/2015, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice .... Publicată ȋn Monitorul Oficial 434/9.06.2016.
Această Ordonaţă de Urgenţă trebuie să fie legiferată de Parlament.
Constatăm că OUG 20/2016 are o gravă eroare la art. I, numărul 1, numerele (3^1 - 3^6), la art. 3^2, aliniatul (6).
Textul acestui aliniat arată astfel: "Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară, în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, se desfăşoară în baza unui contract de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă şi personalul va beneficia numai de drepturile aferente activităţii prestate în linia de gardă."
Sub acest aspect, al gărzilor efectuate după acoperirea orelor legale de muncă, care reprezintă ore suplimentare, de ani de zile arătăm:
1. Ordinele MS privind regulamentele de gărzi HGR 870/2004 şi apoi OMS 1068/2008 erau abuzive, dacă nu chiar ilegale. Gărzile suplimentare erau plătite mult mai puţin decȋt valoarea tarifară orară a medicului care efectua garda.
Şi pȋnă acum, spitalele plăteau gărzile suplimentare la tariful de bază. Ori, iată că printr-un act de o valoare normativă mai mare, echivalent legii, se ȋncalcă o lege. Este vorba despre Codul Muncii (CM).
2. Chiar dacă art. 35 din CM este ambiguu, ȋn sensul că medicii pot avea şi contracte cu timp parţial de muncă, este totuşi ilegal a avea două contracte cu acelaşi angajator pentru acelaşi tip de muncă. Se ȋncalcă astfel art. 101-104 din CM.
Ori, Ordonanţa arată că gărzile suplimentare terbuie efectuate sub un alt contract, şi anume unul cu timp parţial. Această ordonanţă induce un abuz.
3. În esenţă, o gardă efectuată de un medic la care se ataşează sporurile legate de locul de muncă (infecţioase, tbc, chirurgie, etc) atunci cȋnd este efectuată pentru a acoperi cele 140 de ore lunare de muncă este plătită cu toate aceste sporuri. Acelaşi medic, atunci cȋnd face ore suplimentare, adică gărzi care depăşesc cele 140 ore lunar, va fi plătit la salariul de bază. Acest lucru NU este corect !
Pentru că, prin art. 120 din CM, aceste ore de gardă sȋnt ore supliemntare, efectuate ȋn acelaşi regim de muncă, ȋn acelaşi spital, cu aceeaşi specialitate şi aceeaşi cazuistică şi aceleaşi tipuri de periclităţi, pentru care trebie plătit la acelaşi tarif orar.
Solicităm Parlamentului României să NU aprobe acest articol, ȋn forma lui apărută ȋn Monitorul Oficial, ci să o schimbe pentru a permite medicilor care fac gărzi suplimentare, adică ore suplimentare, să fie plătiţi la valoarea tarifului lor de ȋncadrare cu toate sporurile aferente locului de muncă unde ȋşi desfăşoară garda: medic primar, periclitate, vechime, supra-solicitare etc.

 

Preşedinte PrimVicepreşedinte
Dr. Dan Pereţianu Dr. Sorin Şubă

 


Remisă şi la
Ministerul Sănătăţii
Preşedinţia României

 

Tipăreşte pagina - Sindicatul Esculap se adresează Parlamentului pentru a nu aproba art 3.2 din OUG 20 Trimite unui prieten - Sindicatul Esculap se adresează Parlamentului pentru a nu aproba art 3.2 din OUG 20

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Adrese oficiale către/de la organisme ale statului
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România