Inchide

Trimite unui prieten

Elemente cheie în prioritizarea serviciilor de sănătate semnat de Dr. Dan Pereţianu

Libertate, egalitate, fraternitate - elemente cheie în prioritizarea serviciilor de sănătate
Dan PereţianuDefiniţii

S-a afirmat (Durie, 2004) că 4 sunt elementele care definesc procesul de prioritizare în sistemul de sănătate: scopul, raţionalizarea, focalizarea şi generarea de protocoale.

 

Scopul

Aceasta înseamnă a preciza pentru care motiv se realizează prioritizarea. Aici pot fi discutate două aspecte, legate de relaţia sănătate vs suferinţă.
Adică va trebui să decidem unde vor fi investiţi banii sistemului:

  • pentru a ameliora sănătatea publică, adică a colectivităţi; aceasta este, cu alte cuvinte, punerea în aplicare a principiului solidarităţii (fraternitatea);
  • pentru a ameliora suferinţa unui bolnav; aceasta este, cu alte cuvinte, punerea în aplicare a principiului libertăţii.

Se consideră că investirea în colectivitate creşte externalităţile pozitive. Vă dau un exemplu cunoscut (simplu): prevenţia la nivelul colectivităţii a unei boli infecţionase conduce la lipsa de apariţie a bolii la pacienţii supuşi procesului dar şi la toată colectivitatea luată în ansamblu (care nu va face boala dacă grupuri ţintă nu o vor face !). Un exemplu contrar, dacă se face prevenţia gutei sau a apendicitei (să zicem) la un grup ţintă, care va face gută sau apendicită [deşi aceasta nu se poate încă], aceasta nu va reduce cu nimic riscul ca orice persoană din colectivitate să nu facă gută sau apendicită.
Investirea banilor în ameliorarea suferinţei are legătură cu procesul de diagnostic şi terapie individuală. Este mai important să investim banii în persoane ?
Aici apar deciziile, care, să nu ne fie ruşine să recunoaştem, sunt decizii politice.
Eu cred că este important să investim banii în persoane. Căci ele sunt cele care, ca cetăţeni, contribuie prin taxe şi impozite/contribuţii ca sistemul de sănătate şi societatea să poată fi finanţate. Este libertatea pe care o are cetăţeanul de a i se ameliora suferinţa pentru că participă la treburile polisului (inclusiv cu proprii bani).

 

Raţionalizarea

Aceasta înseamnă a măsura riscuri pentru diferite boli sau situaţii şi a investi în acele mijloace (procese, echipamente, medicamente) care diminuă acele riscuri. Chiar şi prin modificare de comportament: social, alimentar, regim fizic etc.
Raţionalizarea conduce la ideea de împărţire a banilor în funcţie de riscul cel mai mare. Un exemplu: pentru că bolile cardiovaasculare sunt cele mai importante ca frecvenţă şi ca suferinţă în societate, aici trebuie investit, şi nu, de exmplu, în bolile endocrine, considerate „de lux".
Un alt exemplu de raţionalizare este raportul dintre investirea în ambulatoriu şi în spital. Se ştie că 1 euro investit în ambulatoriu economiseşte 3 euro investiţi în spital.

 

Focalizarea

Aceasta înseamnă a te adresa unui grup ţintă cu anumite caracteristici. Focalizarea se poate realiza prin/pe individ, pe etnie, pe vîrstă sau pe altă categorie de investigat. De obicei focalizarea este dependentă de analize statistice ce arată că anumite grupuri „focalizate" prezintă anomalii importante („statistice") de sănătate.
Un aspect cheie în focalizare revine studiilor de screening. Acestea sunt primii paşi spre observarea dacă un procedeu medical este folositor în diagnosticul sau tratamentul unor condiţii specifice.

 

Generarea de protocoale

Aceasta înseamnă că efortul de stabilire a unui scop, de raţionalizare a mijloacelor şi de focalizare pe proiect, adică efortul de prioritizare, trebuie urmat şi definit în protocoale, ghiduri sau standarde.
În final, acestea trebuie să fie şi acceptate de comunitatea profesională respectivă. Şi urmate.

 

Urmări

Orientarea prioritizării trebuie să conducă la (King, 2004):

  • Scăderea sărăciei şi a foamei;
  • Creşterea educaţiei;
  • Promovarea egalităţii şi acordarea de putere grupurilor defavorizate, fie ele femeilor, organismelor locale, anumitor etnii etc.

Ori, toate aceste urmări de prioritizare nu sunt altceva decît punerea în aplicare a principiului egalităţii.

 

Un exemplu din Noua Zeelandă actual în România: desfiinţarea spitalelor mici

În urmă cu 5 ani, în Noua Zeelandă s-a pus problema desfiinţării spitalelor mici, ca fiind neeficiente economic. În unele zone, acest proces a demarat. După mai puţin de un an s-a observat că comunităţile unde aceste spitale mici au fost desfiinţate, starea de sănătate a populaţiei a scăzut mai mult decît simţitor (King).
Da, s-a recunoscut. Spitalele mici din comunităţile mici costă prea mult. Astfel de spitale sunt extrem de costisitoare. Un astfel de spital, pe termen scurt (1-5 luni), conduce la ideea de faliment.
Dar, pe termen lung (1 an), s-a arătat că este necesar un spital mic, într-o comunitate mică, pentru bunul echilibru social al comunităţii !!! Este necesar un spital mic într-o comunitate „rurală".
Pentru a diminua costurile din spitale s-a ajuns la o concluzie surprinzătoare. Concluzia a fost că este mai bine să scazi numărul de paturi din spitalele mari decît să desfiinţezi spitale mici, ancorate „social" în comunităţi locale; de care depind şi care depind de ele !!!!
Acest exemplu relevă importanţa acordată nu numai alocării resurselor dar şi importanţa justiţiei sociale şi prezervării valorilor spirituale „locale": solidaritate/ fraternitate, libertate şi egalitate.
Pentru că decizia de prioritizare este legată nu numai de factori economici sau de elemente clinice (King), ci şi de drepturile omului (Durie).
De aceea desfiinţarea de spitale trebuie să fie şi analizată pe criterii de drepturi ale omului ! De aici, ideea că desfiinţarea de spitale şi scăderea numărului de paturi din spitale trebuie realizată prin consens cu toţi cei implicaţi în proces*.

 

Bibliografie

Mason Durie, Priority setting in health - the scope of helath sector responsibility and accountability. The 5th Intrn. Conf. Priorities Heath Care, Wellington, 3-5.11.2004 (www. healthpriorities.org).
Anette King. Priorities in health in New Zealand. The 5th Intrn. Conf. Priorities Heath Care, Wellington, 3-5.11.2004 (www. healthpriorities.org).

Tipăreşte pagina - Elemente cheie în prioritizarea serviciilor de sănătate semnat de Dr. Dan Pereţianu Trimite unui prieten - Elemente cheie în prioritizarea serviciilor de sănătate semnat de Dr. Dan Pereţianu

publicat de admin

Înapoi la Analize despre sistemul de îngrijiri de sănătate
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România