Inchide

Trimite unui prieten

Victor Esanu. 23.10.2012. Coplata si utiizarea ei eficienta.Discutiie depre utiizarea coplatii in SIS Romanesc din ultima perioada, nu au adus la o concluzie clara despre necesitatea acestei masuri.
Daca in sistemele sanitare din strainatate coplata este utilizata drept un mecanism psihologic de descurajare a adresabilitatii excesive si nejustificate, la noi situatia e diferita.
Cel putin din declaratiile publice ale ultimului ministru rezulta ca de la utilizarea acestei masuri se asteapta si rezolvarea problemelor financiare, precum si stoparea migratiei medicilor, combaterea prescriptiior farmaceutice abuzive.
Dificultatea implementarii acestei masuri, discutiile aprinse si contradictorii se datoreaza si asteptarilor nejustificate, anuntate de la cel mai inalt nivel.
Daca ne gindim la coplata ca si la un medicament universal, este limpede ca esecul este inevitabil.
Daca insa incercam sa o folosim asa cum este utilizata peste tot in lume, este posibi sa ajungem la rezultatele scontate. In acest sens este imperativ sa depistam acele domenii din SIS, adresabilitatea la care este nejustificat de mare.
Pina la aceasta ora nu am auzit o analiza pertinenta in acest sens.
Nimeni nu a prezentat o statistica coerenta, din care sa rezulte cheltuieli exagerate in raport cu o morbiditate scazuta, cu alte cuvinte un raport eficientapret concludent, care sa oblige la introducerea coplatii.
DAR
Exista totusi un compartiment, despre care toata lumea afirma ca este unul exagerat de costisitor si care tine mai mult de perceptia publicului decit de o necesitate reala.
De ani de zile se afirma ca o mare parte din fondurile centrelor universitare se consuma pe tratamentul pacientilor din judetele neuniversitare, nefiind obligator nevoie de deplasarea acestora in orasele mari (ex. la Cluj pina la 35-37% din fonduri se consuma pentru pacientii din alte judete - date statistice).
Exista un numar relativ restrins de specialitati si de servicii, accesul la care necesita transportul pacientilor in centre de referinta (transplant, chirurgie cardiaca, microchirurgie).
Atita timp cit in toate judetele avem specialisti angajati in spitale si in ambulatorii, deplasarea pacientilor spre centre universitare cu orice problema minora tine (in majoritatea cazurior) de dorinta bolnavului, incalcind orice principii de ierarhizare si bulversind circuitele financiare.
Singurele cazuri care ajung in centrele mari ar trebui sa fie stipulate clar intr-un document emis de MS si CNAS, fiind precizate unitatile sanitare, patologiile respective, precum si actele necesare transferului.
In cazul cind un asigrat la CNAS (CJAS) ajunge intr-un centru de referinta cu alte probleme, pentru decontarea serviciilor ar trebui sa existe obligator un document de la casa judeteana de asigurari precum si de la DSP, care sa ateste imposibilitatea oferirii serviciului respectiv in judetul de bastina din varii motive.
In toate celelate cazuri ar trebui sa intervina coplata.
In acest caz sumele percepute drept coplata nu ar mai trebui sa respecte principiul solidaritatii (un procent mic din pretul actului medical), deoarece serviciul respectiv este deja asigurat de CNAS si MS in judetul asiguratului. Cuantumul coplatii ar putea fi stabilit de comun accord cu autoritatile locale si centrale, acoperind pretul serviciilor intr-un procent considerat acceptabil.
In acest fel se poate ajunge la o ierarhizare corecta a continuitatii actului medical, precum si la o imbunatatire a decontarii financiare interjudetene, prfecum si la evitarea dublei decontari a serviciilor medicale.
Asa dar, in contextual subfinantarii cronice, recunoscute de toata lumea, coplata ar putea contribui real la o rezolvare atit a problemelor financiare, cit si la o organizare mai buna a sistemului sanitar,fara a leza drepturile pacientilor.
Ate beneficii colaterale ar fi -

  • depistarea serviciilor de calitate indoielnica din unitatile sanitare din tara (pacientii vor semnala acest fenomen la autoritati, in loc sa il evite, mergind direct in centrele mari),

si (nu in ultimul rind)

  • diminuarea platilor pe sub masa, atit de blamate in spatiul public.

Dr. Victor Esanu
CFSMR Filiala Cluj
Cluj-Napoca

Tipăreşte pagina - Victor Esanu. 23.10.2012. Coplata si utiizarea ei eficienta. Trimite unui prieten - Victor Esanu. 23.10.2012. Coplata si utiizarea ei eficienta.

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Analize despre sistemul de îngrijiri de sănătate
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România