Inchide

Trimite unui prieten

Majorarea vârstei de pensionare pentru medici, tot mai aproape de adoptare

Majorarea vârstei de pensionare pentru medici, tot mai aproape de adoptare
https://www.profit.ro/stiri/politic/majorarea-varstei-de-pensionare-pentru-medici-tot-mai-aproape-de-adoptare-17340820
Ovidiu Bărbulescu scris ieri, 06:42
Decizia de majorare a vârstei tuturor medicilor, care nu se vor putea pensiona mai devreme de 67 ani, anunțată în premieră de Profit.ro, este tot mai aproape de adoptare. Ministerul Sănătății i-a convins pe deputați, de care depinde decizia, să fie de acord cu menținerea medicilor mai mult timp la muncă, din cauza deficitului de personal din sistem.
Un proiect de lege, în curs de adoptare la Camera Deputaților, propunea ca doar medicii care doresc să aibă posibilitatea de a ieși la pensie mai târziu. Profit.ro a relatat însă că Ministerul Sănătății vrea ca vârsta de pensionare pentru toți medicii, indiferent de sex, să fie fixată prinlege la 67 de ani, în loc de 65 de ani, cât prevede acum legislația. Astfel, instituția a transmis Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților solicitarea ca medicii să nu se mai poată pensiona decât la 67 de ani. "Medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex", transmite ministerul.
Argumentul ?
Amânarea ieșirii la pensie este benefică în contextul în care spitalele se confruntă cu un deficit de personal. Deputații au fost de acord cu ministerul și au dat verde majorării vârstei de pensionare. Membrii comisiei de specialitate au ținut cont de solicitarea Ministerului Sănătății și au eliminat prevederea că "la cerere, medicii au dreptul de a se pensiona în condiţiile dreptului comun sau la vârsta de 67 de ani". Parlamentarii au stabilit în schimb că "medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex", iar proiectul va fi supus în această formă aprobării plenului Camerei Deputaților. Pentru a intra învigoare, legea trebuie promulgată și de președinte.
În prezent, doar medicii care sunt academicieni, profesori universitari, cercetători sau doctori în științe medicale pot să își continue activitatea până la 70 de ani. Totodată, medicii pot profesa și după 65 ani în spitale cu deficit de personal medical, precum și încele din zone defavorizate, până la ocuparea prin concurs a posturilor respective. De asemenea, medicii care au o relație contractuală cu casele de sănătate mai pot profesa după pensionare, dar numai cu aviz de la Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate Publică.În noua formă a legii, medicii vor putea profesa în aceste condiții după vârsta de 67 de ani.Tipăreşte pagina - Majorarea vârstei de pensionare pentru medici, tot mai aproape de adoptare Trimite unui prieten - Majorarea vârstei de pensionare pentru medici, tot mai aproape de adoptare

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Articole și Interviuri
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România