Inchide

Trimite unui prieten

Sorin Paveliu despre orele de gărzi
S. Paveliu -
Comunicatul de ieri insotit de declaratiile de presa (bine sintetizate de jurnalistii.ro) impun citeva concluzii.

1. S-a cazut de comun acord ca OUG 20/2016 nu a schimbat cu absolut nimic cadrul legal prezent. Astfel victoria clamata de catre Sindicatul Solidaritatea s-a dovedit a fi fost un fiss. Ei l-au denumit acum Protestul inteligent. Poate ar fi trebuit sa-l denumeasca protestul timp de vreme ce accepta ca nimic nu se schimbase!

2. Singura baza legala care ar fi trebuit sa fie pusa in comun acord cu OUG 20/2016 este Regulamentului de garzi 870/2004, pe care MS avea si are inca obligatia de a-l modifica. Sindicalistii au acceptat cu nonsalanta ca acest lucru nu se va face pina nu va emite o noua ordonanta de urgenta! Un semn de buna credinta - o maxima concesie acceptabila, in opinia mea, era schimbarea regulamentului cu termen de intrare in vigoare la 1 octombrie, dar negociat de pe pozitiile de forta actuale.

3. Sindicalistii le cer medicilor sa renunte la singurul lor atu in negociere - libertatea de a semna sau de a nu semna CIM TP, in luna august, ca urmare a aparitiei OUG 20/2016. 4. Arafat nu a fost decit cutia de rezonanta a Guvernului. O noua OUG va putea include derogari de la Codul Muncii - care sa prevada obligativitatea medicilor de a acoperi orele de garda prin ore suplimentare! Numai ca acestea se vor face in conditiile care vor fi impuse de Guvern - spre exemplu - program de munca flexibilizat - si aici putem sa ne inchipuim orice - de la 5 ore de lucru +40 de ore de garda incluse in salariul de baza, la program 12/24 similar asistentelor, cu multe libere in care medicii pot sa vina neplatiti sa-si vada pacientii, daca vor sau chiar acelasi program dar transformarea orelor libere impuse de CM intr-o alta garda (nu ai cum sa recuperezi altfel ziua de lucru anterioara si cea de dupa garda decit printr-o alta garda).

4. Cei care au sperat ca sa faca ore de garda suplimentare ca acum dar platite in mod similar orelor de garda obligatorii (cu sporurile de rigoare si raportate la salariile actuale) pot sa-si ia gindul. Mai mult, este foarte probabil ca situatia viitoare sa le convina cu mult mai putin decit cea actuala. Nu este vina celor care au vrut sa ajunga in fruntea unui sindicat ci a fiecaruia in sine. Este, asa ca un paradox, daca ne referim la numele unui sindicat, o lipsa a Solidaritatii medicilor.

Eu nu fac garzi insa stiu ca va veni o zi in care, in plina urgenta voi intra pe mina unui coleg, obosit, frustrat, terminat psihic si moral, de la care stiu ca nu am cum sa ma astept la maximul de competenta si indeminare. Iar la situatia actuala nu pot sa gasesc raspunsul la o intrebare atit de simpla: de ce?

Tipăreşte pagina - Sorin Paveliu despre orele de gărzi Trimite unui prieten - Sorin Paveliu despre orele de gărzi

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Articole și Interviuri
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România