08.02.2003 NECESITATEA UNIFICĂRII SINDICALE A MEDICILOR
Modul în care Ministerul Sănătăţii şi Familiei a tratat cu aroganţă acţiunea medicilor de familie trădează un fenomen grav, legat de organizarea internă a medicilor: dezbinarea şi lipsa de coordonare a acţiunilor.
Acţiunea prin care medicii de familie au ieşit in stradă, acţiune tipic sindicală, a fost susţinută public de Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", la care CFMR este afiliată.
Pentru a reuşi coagularea acţiunilor noastre, inclusiv a medicilor de familie, CFMR solicită medicilor de familie, medicilor de specialitate din ambulatoriu şi medicilor de spital să se ralieze CFMR, ca singurul sindicat al medicilor care are mijloacele legale de a acţiona în mod sindical.
CFMR poate negocia Contractul Colectiv de Muncă la nivelul MSF, poate deschide conflicte de muncă, participă la şedinţele Consiliului Consultativ de Dialog Social şi, prin Confederaţia Cartel Alfa, este parte în Consiliul Economic şi Social.
CFMR atrage atenţia asupra faptului că noua lege a sindicatelor, 54/2003, precum şi noul cod al muncii (Lg. 53/2003), dă dreptul persoanelor care exercită potrivit legii o meserie sau o profesiune în mod independent, .....au dreptul, fără nici o îngrădire sau autorizare prealabilă, să adere la o organizaţie sindicală (art.2).
Ori, medicii cu practică independentă (medicii de familie şi medicii specialişti) se încadrează exact în acest paragraf. În plus, Tratatul de la Amsterdam / 2000 precizează că liberii profesionişti este recomandabil să se organizeze în sindicate, dacă sunt finanţaţi, în principal, de un finanţator monopolist (cum este cazul MSF şi CNAS în România)
Preşedinte CFMR; Dr. Dan Pereţianu, Prim Vicepreşedinte CFMR, Dr. Mihai Belaşcu