Inchide

Trimite unui prieten

11.04.2004. Apelul CFMR și al CM Prahova adresat mass mediei

În attach, forma publicată în Informația Prahovei, 18.09.2004.APELUL
CAMEREI MEDICILOR PRAHOVA SI C.F.M.R.
ADRESAT MASS-MEDIA DIN ROMANIA


Camera Medicilor Prahova si C.F.M.R. au cea mai inalta, constanta, afectuoasa consideratie fata de a IV-a PUTERE IN STAT: MASS-MEDIA. Caci noi, prin profesionalismul, abnegatia, sinceritatea si deontologia profesionala a Dumnevoastra, reflectam cu constanta activitatea noastra.
Ca organizatie sindicala formata din MEDICI, punem in viziunea MASS-MEDIEI particularitatile specifice ale profesiunii noastre.
Aceste particularitati sunt compuse din mai multe subsidiaritati dar de un element de cea mai intensa actiune interpersonala a unei profesii cu un individ: este vorba despre relaţia medicului cu omul bolnav. De cele mai multe, această relaţie apare în starea de "urgenta" numită şi STAREA DE URGENTA MEDICALA.

Activitatea, actiunea medicala este supusa celor mai inalte presiuni de cunostinte, de sinteza ultrarapida, de decizie la "cald", ferma, de imprevizibilitatea desfasurarii procesului patologic al bolnavului (exemplu: in stari toxico-septice, decizia salvatoare, trebuie luata de medic in minute, tot ce se intampla in continuare: ore, zeci de ore, zile sunt consecinta acelor cateva clipe de inconfundabila putere de decizie si netransmisibila a medicului); de disponibilitatea genetica a fiecarui bolnav, de particularitatile fiecarui bolnav si de cele mai multe ori de "aura" divina a ingerului, "acoperitor de aura" atat pentru medic, cat si pentru bolnav.
Actiunile efectuate in decursul actului medical, oricat de impresionante ar fi, nu pot fi prezentate ca secvente din jocurile sportive, nu se pot face aprecieri/deprecieri ale unor acte, stari, actiuni, proprii starii de vietuire si de insufletire in viata a acesteia, ca si in secventele, de altfel nobile, ale unui joc sportiv deliberat provocat.

De aceea consideram că afirmatiile din mass-media luate "la cald" unor persoane/aparţinători din anturajul unui bolnav in stare de urgenta, în care actul medical s-a efectuat sub imperiul condiţiilor mai sus enumerate pot să nu fie adecvate şi cîteodată pot să nu fie adevărate. În aceste condiţii, există riscul de pervertire al onestităţii reportajului sau relatării.

Medicii pot greşi, aşa cum este omenesc. Analiza greşelii trebuie să fie apanajul semenilor, căci numai cei de aceeaşi pregtire pot afirma greşala. Este antidemocratic de a suspenda activitatea unui medic pînă în momentul în care greşala nu este certificată. Principiul juridic al prezumpţiei de nevinovăţie nu poate lipsi din analiza unei prezumptive greşeli medicale.
Faptul că administratori (ca, de exemplu, Ministrul Sănătăţii) anunţă demiteri sau suspendări administrative pentru greşeli profesionale dovedeşte lipsa statului de drept în România.

Înca odată punctăm: este cunoscut ca actul medical este un unicat al relatiei interpersonale medic-om bolnav, indestructibil ca substanta etica a momentului relatiei care, cu greu sau chiar deloc, nu poate fi prezentat scriptic si descriptiv ca fapt de mass-media.

Ramanand mai departe fideli principiilor noastre de democratizare a structurilor medicale, a relatiilor in campul medicinei, a democratizarii generale si a legitatii statului de drept de tip modern, European, în calitate de organizatii sindicale militante ale medicilor, credem in continuare in rolul mass-media in obiectivizarea oricari situatii din campul actiunii generale ingloband aici si actiunea medicala si a medicului cu toata particularitatea sa intrinseca.

Va multumim pentru trecut.
Va multumim pentru viitor, considerandu-va aliatii nostrii pentru indeplinirea acelorasi teluri generale de democratie si legitate de acum si de viitor.

Asa sa ne ajute Dumnezeu !

CAMERA MEDICILOR PRAHOVA
CAMERA FEDERATIVA A MEDICILOR DIN ROMANIA

 

 

Tipăreşte pagina - 11.04.2004. Apelul CFMR și al CM Prahova adresat mass mediei Trimite unui prieten - 11.04.2004. Apelul CFMR și al CM Prahova adresat mass mediei

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Comunicate CFSMR
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România