Inchide

Trimite unui prieten

12.09.2012. Fuziune sindicala a medicilor



Prestigiul corpului medical a fost măsurat de curând de IRES. Încrederea populaţiei în procent de 69% în medici ar conduce la concluzia că ei sunt actori principali în sistemul sanitar din România. Dar, stau lucrurile aşa ?
Plecarea a numeroşi specialişti din sistemul sanitar în afara graniţelor ţării dovedeşte că nevoile lor şi a familiilor lor nu sunt satisfăcute. Factorii de decizie eludează în mod repetitiv dialogul, consultarea prealabilă despre condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea medicii, despre aspectele care privesc relaţiile de muncă, recompensarea muncii la valoarea reală. În plus, nu este discutată nici transpunerea în practică a măsurilor necesare pentru a asigura o stare de sănătate bună a locuitorilor, ce este un factor determinant pentru redresarea economică pentru ieşirea din criză. De ce nu se discută nevoile medicilor cu ei însişi?

Pentru că rezolvarea problemelor cu caracter economic şi social nu se poate obţine individual, trebuie să admitem că sînt necesare organisme ale medicilor specializate pentru a cere guvernanţilor şi autorităţilor rezolvarea problemelor lor economice şi sociale.
Aceste organisme există sub forma sindicatelor medicilor. Din păcate, lipsa de coeziune sindicală a medicilor (multiple federaţii sindicale ale medicilor) a făcut ca ei să nu poată avea un cuvînt decisiv în dialogul social specific.
Numai printr-o organizare într-o structură puternică, unitară, care să reprezinte interesele medicilor, fie ei angajaţi în unităţi publice ori private sau cu practică independentă, se pot realiza obiective concrete în planul relaţiilor de muncă, pentru negocierea contractelor colective de muncă, a contractelor cadru, în comisiile de dialog social la toate nivelurile.

După două zile, în urma consultărilor între federaţiile sindicatelor medicilor (Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România, Federaţia Sindicatelor Democratice ale Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino", a Sindicatului „Materna" din Timişoara) s-a convenit că este imperios necesară realizarea acestei structuri puternice şi s-au prevăzut etapele ce vor fi parcurse în aşa fel ca să devenim structură reprezentativă, primitoare pentru organizaţiile sindicale ale medicilor, capabilă să negocieze unitar în interesul corpului medical.

Forţa şi energia federaţiei sindicale unificate va fi obţinută prin numărul membrilor noştri, prin reprezentanţii aleşi dintre medici dedicaţi interesului comun, pregătiţi în domeniile privind problemele sindicale, cu sprijinul confederaţiei şi Federaţiei Europene a Medicilor Salarizaţi (FEMS), prin afiliere, şi prin sprijinul moral şi logistic al Colegiului Medicilor din România, pe baza Protocolului de colaborare deja încheiat. De altfel, Preşedintele CMR, prof. Vasile Astărăstoaie, a subliniat la întîlnire, necesitatea unei astfel de unificări sindicale, pentru binele corpului medical.

În concluzie sfatul medicului către medici este: fiţi implicaţi, neîmplicarea ne va lăsa la marginea dezbaterilor, vom suporta mai departe hotărîri luate fără consultarea şi opinia noastră, spre satisfacţia decidenţilor politici.

Preşedinte interimar CFSMR dr. Zagyva Piroska; Preşedinte FSD ale Medicilor „Dr.Ioan Cantacuzino"dr. Florin Chirculescu; Preşedinte Sidicatul „Materna" dr. Olimpia Oprea

 

Tipăreşte pagina - 12.09.2012. Fuziune sindicala a medicilor Trimite unui prieten - 12.09.2012. Fuziune sindicala a medicilor

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Comunicate CFSMR
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România