Inchide

Trimite unui prieten

15.02.2010 Ministrul Sănătăţii, dl. Attila Cseke, confundă bugetele

Azi, 15 Februarie, ziarele au preluat declaraţii ale Ministrului Sănătăţii, făcute sîmbătă într-o emisiune televizată, în care ministrul afirma că bugetul pentru sănătate pentru 2010 este de 3,6% din PIB. Afirmînd aceasta, ministrul a precizat că bugetul pentru sănătate de 3,6% din PIB este de (NUMAI, s.n.) 1 miliard de euro (preluarea de pe net) sau (afirmaţia ministrului) circa 4,1 miliarde de lei (ron).
Am fost surprinşi să aflăm că ministrul vehiculează cifre valabile acum peste 10 ani (într-o altă emisiune televizată, cu numeros public şi destul de apreciată, atunci, Mihai Tatulici afirma chiar în deschiderea emisiunii, în faţa Ministrului Sănătăţii, de atunci, dar şi a celor ce şi azi conduc sistemul de sănătate, că « este greu să administrezi 1 miliard de dolari ! ») (pe atunci, nu exista euro).
PIB-ul pe 2010 al României este apreciat de experţi la 568,5 miliarde lei. 3,6% din acesta este (simplă matematică) 20,466 miliarde lei şi nicidecum 4,1 !
Şi atunci, care este adevărul.Ei bine, bugetul public pentru sănătate pentru 2010 este format din:

  • Bugetul pentru programe, urgenţe, medicină şcolară şi rezidenţi, administrat de Ministerul Sănătăţii, în mod direct, şi care este de 4,191 miliarde lei (vezi Legea Bugetului); şi
  • Bugetul Fondului Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat direct de CNAS, şi indirect de MS, pentru plata serviciilor (din sistemul spitalicesc, ambulator, şi celelalte capitole ale FASS), şi care este de 16,6366255 miliarde de lei (vezi anexa 10 la Bugetul consolidat al statutlui).
  • Per total, sănătatea publică dispune de 20,8 miliarde lei !

Iată cum 1 miliard de euro, bugetul numai al MS, împreună cu mai mult de 4 miliarde de euro, bugetul realmente necesar pentru sănătate, fac 5 miliarde de euro, bugetul public pentru sănătate al României (aprox. 250 euro/loc).
Dar în sistemul de sănătate nu ajung numai « banii publici ». Bugetul fondurilor private, ce cuprinde medicamente OTC, diferenţa pînă la nivelul de compensare de 50/65%, coplata pentru servicii de înaltă tehnicitate, precum şi plata directă către diferite servicii medicale este extrem de mare, şi poate ajunge pînă la 15% din fondurile publice totale !! La aceasta se adaugă şi "plăţile informale", apreciate de Banca Mondială la aprox. 0,5 miliarde euro (2,5% din bugetul public).
Plăţile directe spre sistemul de sănătate ajung, astfel spre 20%, ceea ce se apropie de circa 25%, cît plănuieşte Guvernul să introducă, acum, prin coplata generalizată ! Nu putem fi de acord cu aceste fapte !!
Dar dacă adunăm toate aceste cifre, vedem că sistemul românesc de sănătate trăieşte cu circa 5% din PIB. Este totuşi o realizare !!

În Decembrie 2008, ministrul desemnat atunci, dr. Ionuţ Bazac, a fost criticat de noi pentru declaraţii neconforme cu realitatea din sistemul de sănătate. Acum avem posibilitatea de a îl critica la fel de obiectiv pe ministrul Atilla Cseck. Am afirmat, la aflarea veşti că UDMR doreşte acest minister, că îl preferăm pe Gabor Hajdu !!
Poziţia noastră s-a dovedit corectă: Atilla Cseck este neinstruit, nu cunoaşte despre sistemul de sănătate. Chiar dacă UDMR a desemnat un jurist (sau notar) pentru acest post, noi preferăm un avocat cu soţie medic - Gabor Hajdu !!

Preşedinte, Dr. Dan Pereţianu; Prim Vicepreşedinte,  Dr. Liviu Victor Radu

 

 

Tipăreşte pagina - 15.02.2010  Ministrul Sănătăţii, dl. Attila Cseke, confundă bugetele Trimite unui prieten - 15.02.2010  Ministrul Sănătăţii, dl. Attila Cseke, confundă bugetele

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Comunicate CFSMR
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România