Inchide

Trimite unui prieten

15.04.2002 Confuzie crasă şi abuz: Cabinetele Medicale nu sînt “posturi” ci afaceri bazate pe liberă iniţiativă

Poziţia Camerei Federative a Medicilor din România faţă de Organizarea unui "Concurs" de ocupare a unor Cabinete Medicale organizate în baza Ordonanţei 124/1998.



Ministerul Sănătăţii şi Comisiile Paritare ale Colegiului Medicilor şi Caselor de Asigurări au anunţat, pentru 15.04.2002, organizarea unui concurs naţional pentru ocuparea de "posturi" în cabinetele medicale ale medicilor de familie şi ale medicilor specialişti (din "policlinici").
Acest concurs apare ca urmare a punerii în aplicare a Deciziei 9/2001 a Comisiei Paritare de Acrediatare Naţională. În ea se afirmă că se vor scoate la concurs posturile medicilor care nu pot, din cauza vîrstei, să mai intre în relaţie contractuală cu CAS.
Dar, a scoate "la concurs" Cabinete Medicale Individuale, afaceri bazate pe liberă iniţiativă, este un nonsens şi un abuz! Nici un for, fie el MS, CNAS sau CMR, nu poate "scoate la concurs" afacerea unui medic, organizată în baza unor legi liberale, afacere înregistrată la fisc !
Faptul că medicii cu vîrsta de 60 ani (femeile) sau 65 ani (bărbaţii) nu mai pot lucra în sistem public (! Legea 74/1995, cea care prevede aceste vîrste, prevede "de stat" şi nu "public" !) este un aspect, iar abuzul forurilor amintite mai sus, de a "le scoate la concurs" afacerea proprie (! afacere ce poată numele de Cabinet Medical Individual sau Cabinete Medicale Grupate sau Societate Civilă Medicală), este o altă problemă.
Pentru a "vizualiza" aberaţia acestui concurs, s-ar putea face comparaţia cu Cabinetele de Avocatură sau cu cele Notariale; gîndiţi-vă că aceste afaceri sînt scoase la concurs de Ministerul Justiţiei !!!!!
De aceea considerăm că art. 2.1 din HGR 1224/2001 şi 3.2 din HGR 1225/2001 (CoCa 1 şi CoCa 2), privind acreditarea de noi medici de familie, respectiv specialişti, în sistemul de asigurări reprezintă încălcarea flagrantă a Constituţiei şi a Legii 629/2001.
Articolele afirmă că "acreditarea se face în limita numărului de posturi [sn] necesare pe localităţi. Acest număr se stabileşte de către comisia paritară de acreditare.... împreună cu DSP."
Dar, cele două HGR uită că aici este vorba despre Cabinete Medicale Individuale, Grupate sau Societăţi Civile Medicale, şi nu este vorba despre "posturi".
Articolele în cauză mai vorbesc despre "Numărul necesar de medici de specialitate acreditaţi pe fiecare speciazlitate ... şi pe judeţe, care urmează să intre în relaţii contractuale cu CAS, se stabileşte de către comisiile paritare de acreditare, împreună cu DSP."

Din nou, cele două HGR confundă noţiunile; căci aici nu este vorba despre medici ci despre Cabinete Medicale. (A nu se face confuzia între noţiunea juridică de cabinet medical şi cea de spaţiu al unui cabinet medical.)
În plus, nu există, precum în viziunea MS, cabinete "libere". Cabinetele sînt instituţii fără personalitate juridică; astfel că nu sînt mai libere sau mai ocupate !

În esenţă, Cabinetele Medicale nu pot fi scoase la concurs !!

Rezolvarea probelmei se poate face conform practicilor din Comunitatea Europeană. Acolo, medicii pensionabili îşi vînd practica independentă, îşi vînd cabinetul medical !! Nu există concurs organizat de foruri publice pentru lichidarea unei afaceri particulare !!

Ceea ce pot face aceste organisme este să organizeze examene de clasificare, pe baza cărora să selecteze către contractare pe cei mai bine plasaţi dintre cei care, deja, posedă o practică particulară independentă numită cabinet medical. Evident, această practică s-ar putea obţine, ca în CE, prin cumpărarea unui Cabinet al unui potenţial pensionar.
Din păcate, filozofia legislativă a actualilor guvernanţi, centralist comunistă practicată pînă acum (vezi şi noile OMS 35/2002 (Ianuarie), 135/2002 (Martie) şi 151/11.03.2002, privind "centrele de permanenţă"), nu a avut în vedere rezolvarea de pe baze reformiste a acestui aspect: modul de transfer al unei afaceri private, organizată cu scop de servicii publice (acte medicale), de la un liber întreprinzător medic la altul, de la un pensionabil sau un tînăr medic !!

Preşedinte al CFMR, Dr. Dan Pereţianu

 

Tipăreşte pagina - 15.04.2002   Confuzie crasă şi abuz:   Cabinetele Medicale nu sînt “posturi” ci afaceri bazate pe liberă iniţiativă Trimite unui prieten - 15.04.2002   Confuzie crasă şi abuz:   Cabinetele Medicale nu sînt “posturi” ci afaceri bazate pe liberă iniţiativă

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Comunicate CFSMR
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România