Inchide

Trimite unui prieten

17.03.2018. Despre incorectitudinea sporurilor MS

C O M U N I C A T

CFSMR - Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania protesteaza impotriva implementarii anexei 10 la regulamentul de sporuri. In acest sens CFSMR doreste sa aduca urmatoarele precizari.

1. Sporurile sunt o o reflectare a riscurilor la care este supus un angajat la locul de munca. In acest sens, sporurile nu pot decat sa urmeze ierarhia salariatilor intr-o institutie. Chiar daca se ajunge la concluzia ca riscurile sunt aceleasi, cuantumul sporurilor ar trebui sa fie si el acelasi (acelasi procent din salariu, care se adauga la salariul de baza, pentru toti angajatii). Chiar daca procentul sporurilor este redus la 30 % din fondul total de salarii (la ordonatorul principal de credite, cum spune legea), ele nu pot fi cele mai mici la varful piramidei salariale si in crestere progresiva la personalul din subordine.

2. Anexa 10, asa cum ne-a fost prezentata de catre ministerul sanatatii, sfideaza orice logica si orice ierarhie salariala. Situatia in care sporurile asistentilor si ale personalului auxiliar sunt de 2 pana la 3 ori mai mari decat ale celor acordate medicilor din aceeasi institutie, este o expresie a unei nedreptati si sfidari la adresa personalului cu studii superioare.

3. Anexa 10 s-a transformat intr-un mecanism de egalizare a salariilor, mecanism perfid care are menirea de a corecta o lege a salarizarii extrem de contestata, cu un regulament de sporuri si mai nepotrivit.

4.CFSMR solicita ministerului sanatatii regandirea si renegocierea regulamentului de sporuri, cu respectarea ierarhizarii salariale si fara a utiliza acest regulament drept mecanism de "aplatizare" a salariilor.

5.Opinia publica ar trebui sa fie informata ca regulamentul de sporuri a fost negociat de catre minister doar cu cateva federatii sindicale, data fiind prevederea din legea salarizarii, care specifica ca regulamentul de sporuri se negociaza doar cu federatiile reprezentative (lasand in afara negocierii marile confederatii sindicale). Toate incercarile federatiei noastre (federatie care are in componenta doar angajati cu studii superioare), de a ajunge la negocieri macar in calitate de observator, nu au avut succes. In acest sens credem ca cei care au negociat cu ministerul ar trebui sa isi asume acest regulament, informandu-si corect membrii cotizanti precum si pe ceilalti angajati din sistemul sanitar. Ierarhizarea sporurilor din aceasta anexa (catalogata de colegii din federatia noastra drept "regulamentul rusinii si al umilintei") arata clar ca la negocierea acestui act normativ, s-au protejat doar interesele unor categorii de personal, salariatii cu studii superioare fiind clar dezavantajati.

6. Tensiunile aparute in sistemul sanitar, precum si disputele dintre angajati, aparute in urma publicarii acestui document, arata clar ca doar o negociere transparenta, cu respectarea intereselor tuturor angajatilor (fara nici o exceptie), poate duce la elaborarea unui act normativ corect si echitabil.

 


Cu deosebită consideraţie,

Preşedinte CFSMR

Dr. Victor Eşanu

 

 



Acest comunicat a fost ulterior scris sub formă de articol, care a apărut în săptămînalul Viața Medicală nr din 22/23,03,2018 (nr. 12) pag 5. În attachment forma pdf.

 

Tipăreşte pagina - 17.03.2018. Despre incorectitudinea sporurilor MS Trimite unui prieten - 17.03.2018. Despre incorectitudinea sporurilor MS

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Comunicate CFSMR
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România