Inchide

Trimite unui prieten

17-19 Mai 2012. Participarea CFSMR la Adunarea Generală a sindicatelor europene ale medicilor (FEMS).

Adunarea Generală FEMS a fost organizată în comun cu Asociaţia Europeană a Medicilor din Spitale (AEMH).      

 



       Reuniunea a ţinut 3 zile. Pe 17 Mai a avut loc simpozionul AEMH "Working Conditions in European Hospitals" (pentru detalii vezi attachment şi galerie foto pe sit cfsmr.ro). Din partea României, la lucrările AEMH au participat şi reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România: dr. Vasile Astărăstoaie, dr. Vlad Tica (ales VP al AEMH), dr. Florin Chirculescu, dr. Viorel Rădulescu, Dr. Bogdan Doroftei şi dna Luminiţa Vîlcea.

        Ziua a doua, 18 Mai, a avut 2 părţi. În prima parte, s-au discutat probleme strict sindicale (FEMS). La acest moment s-a decis şi admiterea CFSMR în familia sindicatelor europeane ale medicilor (programul în attachment pe sit cfsmr.ro). Pentru primii doi ani, Statutul CFSMR va fi de observator. Partea a doua şi cea din ultima zi în attachment. În documente există şi Raportul Preşedintelui, dr. Claude Wentzel (attachment).
        Vineri, 18 Mai, 3 grupuri de lucru au definitivat raportul fiecăruia în parte. Grupul legat de condiţiile de muncă ale medicilor (la care au participat membrii delegaţiei CFSMR şi Dr. Tica, din partea AEMH) este prezentat mai jos:

        Dreptul la sănătate este un drept fundamental, trecut ca atare în tratatele Uniunii Europene. Organizarea sistemelor de sănătate europene este sub principiul subsidiarităţii, conform legilor UE. Cu toate aceste, este necesar a respecta anumite valori comune ale ariei sociale europene pentru accesul egal la o sănătate de bun nivel pentru întreaga populaţiei a UE.
        O populaţie în creştere de vîrstă sănătoasă înseamnă mai multă productivitate, mai mult timp la lucru, mai mulţi oameni în vîrstă la muncă, şi mai puţină cerere pentru sănătate. Suportul din partea instituţiilor europene pentru o politică de calitate în îngrijirile de sănătate în statele membre va conduce la relansarea UE, ajuntînd membrii UE de a face faţă provocărilor ce vin.

 

       Delegaţiile AEMH şi FEMS la Adunarea Generală comună a celor două organizaţii de la Varna (Bulgaria), cred că menţinerea calităţii sistemelor de îngrijiri de sănătate în toate ţările membre, necesită măsuri adecvate pentru condiţiile de muncă ale medicilor (cu referire specială la cei de spital).

        Delegaţiile AEMH şi FEMS cer guvernelor statelor:
• finanţarea sistemelor de îngrijiri de sănătate la un nivel precum nivelul actual mediu al UE, pentru a conduce la renovarea primului factor economic al UE;
• să amelioreze mediul de lucru şi tehnic din spitale pentru ca acestea să poată activa la nivelul internaţional ştiinţific al standardelor recunoscute de corpul medical (peers);
• garantarea ca salariul de bază al unui medic de spital, în acord cu pregătirea medicilor, prin alocare a 2-3 salarii medii pe economia fiecărui stat membru, avînd ca scop final asigurarea unui salariu minim adecvat pentru medici;
• implementarea în legislaţia naţională a Directivei UE a timpului de lucru 88-2003;
• adecvarea timpului de lucru al medicilor cu timpul de odihnă şi cel alocat familiei;
• garantarea autonomiei profesiei şi dreptului la autoguvernare pentru medici (cu referire specială la medicii de spital).

 

       La Varna, s-au purtat discuţii între cele două reprezentante ale medicilor români din cele două organizaţii europene.
Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România a convenit semnarea unui protocol de autosusţinere cu Colegiul Medicilor din România, în toate problemele comune. Cele două organizaţii au convenit sprijinul reciproc în atingerea obiectivelor organizaţiilor noastre, derivate din atributele legale din cele două legi specifice, a colegiului, respectiv a sindicatelor.

       Totodată, delegația CFSMR a purtat discuții cu delagațiile grupului de la Vișegrad (sindicatele medicilor din Cehia, Slovacia, Polonia și, mai ales Ungaria), care au fost de acord ca CFSMR să adere la acest grup. Este vorba despre probleme asemănătoare ale medicilor din cele 5 țări: salarizare dar, mai nou, impunerea unor legi de organizare a sănătății cu structură total diferită de ceea ce este în Europa socială; anume, impunerea principiului Bolkenstein în organizarea sănătății.

      Asupra acestui aspect, dr. Wentzel a arătat că impunerea liberalismului în organizarea sistemelor de sănătate europene este un abuz, și este un atentat la toate principiile sociale europene.

 

Preşedinte ad interim, Dr. Zagyva Piroska, Departamentul educare, formare şi relaţii cu media, Vicepresedinte, Dr. Dan Pereţianu

 

 

Tipăreşte pagina - 17-19 Mai 2012. Participarea CFSMR la Adunarea Generală a sindicatelor europene ale medicilor (FEMS). Trimite unui prieten - 17-19 Mai 2012. Participarea CFSMR la Adunarea Generală a sindicatelor europene ale medicilor (FEMS).

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Comunicate CFSMR
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România