20.08.2009. Analiză a propunerilor de modificare a modului de lucru într-un spital
Referitor la introducerea activitatii în spital intre orele 09 - 17, cu pauza de masă cu prinsă între aceste ore.
Majoritatea colegilor noştri sînt împotriva propunerilor Ministerului Sănătăţii
Situaţia existentă acum:
program dimineaţa 7,30/8-13/13,30
contravizită după masa 1-2 ore
gardă cu acoperirea timpului săptămînal între 13/13,30-7,30/8 a doua zi.
Argumente pentru neadoptarea sistemului propus de Minister:
1. Programul este nefiziologic: experienţa a arătat că orele 06 - 11 (în care cortizolemia şi testosteronemia sînt maxime) sînt cele mai propice pentru medicii supusi unor eforturi profesionale mari (dar numai chirurgi). Pe de alta parte, ce fel de randament poate da un medic care serveşte masa de prînz (la 12-13) şi apoi re-trece imediat la activitate.
2. Introducerea unui program de opt ore (7 ore program plus 1 oră masa), care să ocupe toata ziua medicului (09-17) îl împiedică să se mai ocupe de studiu individual, informare profesională, relaţii sociale.
3. Programul prevazut scade numărul orelor de gardă din timpul săptămînii de la 19 la 15, iar dacă a doua zi esti trimis acasa rămîn de platit doar 7 ore. Vor scadea astfel drastic veniturile medicilor.
4. Programul pregateşte munca neplătită (voluntară): medicul ieşit din garda nu poate pleca acasa a doua zi, deoarece trebuie să continue supravegherea bolnavului sau, cazul chirurgilor, să opereze ce a internat în garda. Nici medicii dar nici bolnavii nu sînt pregatiti psihologic şi nu numai, să fie internati de un medic şi să fie trataţi de un altul. Se va crea un haos din care vor rezulta bolnavi care vor rămîne ai nimănui. Astfel, medicul din garda va rămîne în servici, fără a fi plătit.
5. Medicii care au şi activitate privata, pentru a-şi putea realiza un trai decent, vor fi obligaţi, la incetarea activităşii private sau vor fi obligaţi să renunte la spital. Şi într-un caz, şi în celalalt, veniturile vor scadea.
6. Sistemul nu este pregatit d.p.v. logistic. Este nevoie de bucătării şi cantine speciale pentru medicii care vor servi masa în spital. Va fi nevoie de bucătari adevăraţi pentru prepararea hranei medicilor, pentru că medicii nu sînt dispusi să mănînce orice şi, rareori există medici care îşi aduc mîncare de acasa. Deasemeni nu vom fi dispusi să platim masa în spital dintr-o leafa deja ciuntită zdravan. Aceasta presupne constiturea unei noi cheltuieli pentru unitate, sau poate un mod mascat de a ne lua tichetele de masa, facînd şi ceva economii prin faptul ca la ora actuala mîncarea pe care o primeste medicul de garda la prînz, în spital, în nici un caz nu valoreaza 8,5 lei.
7. Dacă medicii îşi vor schimba modul de lucru, va trebui modificat şi programul de lucru a personalului mediu şi auxiliar, al personalului de la salile de operaţie, etc.
8. Măsura nu a fost discutată cu noi în cadrul Comisiei de Dialog Social.
9. Concluzia: măsura nu este dispusă pentru a eficientiza activitatea din spitale, ci pentru a face economii pe spinarea doctorilor, prin diminuarea veniturilor acestora.
Preşedinte, Dr. Dan Pereţianu Lider CFMR, Preşedinte CM Brăila, Dr. Octavian Gerogescu