2000. Poziţia Camerei Federative a Medicilor din România, faţă de cea a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a Ministerului Sănătăţii şi a Colegiului Medicilor din România referitor la Proiectul Normelor Contractului Cadru/2000
În şedinţa Consiliului Consultativ pentru Dialog Social din cadrul Ministerului Sănătăţii din 18.04.2000 s-a pus în discuţie documentul CFMR privitor la poziţia organizaţiei faţă de Proiectul NCoCa, elaborat în Februarie-Martie de către CMR şi CNAS.
Documentul CFMR analiza cele 6 capitole principale ale NCoCa din două puncte de vedere:
• De introdus noi articole care să permită o mai corectă reglementare a normelor, în concordanţă în special cu interesele medicilor, ca membri ai CFMR;
• De modificat aspecte reglementate în proiect.
Poziţiile Ministerului Sănătăţii au fost exprimate de Secretarul General al Ministerului, Secretarul General al MS, jurista Doina Ştefan, Directorul Petru Armean şi Directoarea Eugenia Erhan. Poziţiile Casei Naţionale de Asigurări au fost exprimate de Directorul General Adjunct dr. Marius Liţu iar poziţiile Colegiului Medicilor au fost exprimate de Vicepreşedintele dr. Liviu Cocora.
CFMR a solicitat introducerea a 18 prevederi noi şi a avut obiecţii faţă de alte 15 prevederi.
În ansambru, poziţiile CFMR au coincis în peste 2/3 cu cele ale MS şi au diferit complet cu cele ale CNAS. Poate surprinzător*, reprezentantul CMR nu a susţinut interesele medicilor, ci mai mult pe cele ale CNAS.
--------------
Cuvîntul poate a fost introdus aici pentru a scoate în evidenţă că rolul exclusiv Colegiului nu este acela de a sprijini medicii ci de a organiza adecvat exercitarea profesiei de medic. De aici (i.e., de la ambiguitatea Legii 74/1995, art. 12 vs art. 13) derivă ambiguităţile de exprimare ale CMR.