Inchide

Trimite unui prieten

22.05.2014. Scrisoare deschisă despre activitățile sindicale ale colegiului medicilor



Scrisoare deschisa

 

In atentia domnului presedinte al CNS Cartel Alfa D-l Bogdan Hossu si al secretarului general al CNS Cartel Alfa D-l Ion Homos

 


Stimate domnule presedinte Bogdan Hossu si domnule secretar general Ion Homos.
V-am trimis in atasament un material dat publicitatii de Ministerul Sanatatii, in urma caruia noi, CFSMR am primit un numar mare de reactii din partea colegilor si a membrilor nostri de sindicat.
Se pare ca Ministerul Sanatatii mimeaza un dialog social cu confederatiile mari sindicale (inclusiv Cartel Alfa) si cu federatiile sindicale din sistemul sanitar, dar deciziile importante, vitale, se iau in urma negocierilor cu organizatiile profesionale.
Materialul din atasament arata clar ca partenerul principal de dialog social al Ministerului Sanatatii este o organizatie profesionala, infiintata printr-o lege organica, apartenenta la care este - atentie - obligatorie pentru toti profesionistii din sistem.
Asa dar, colegiul medicilor, o institutie de drept public, care de fapt prin lege ar trebui sa apere interesele tutror cetatenilor tarii, care ar trebui sa vegheze asupra bunului mers al lucrurilor in sistemul sanitar din punct de vedere al profesiei de medic, este de fapt cel mai mare sindicat din sistemul sanitar, organizat, dupa cum am mai mentionat, de catre statul roman, reglementat prin lege si obligator pentru profesionistii din sistem.
In aceasta situatie Guvernul Romaniei ar trebui sa anunte populatia ca cetatenii nu mai pot apela la colegiul medicilor pentru probleme de malpraxis, deoarece este vorba de o institutie care este platita exclusiv din banii medicilor, le apara interesele financiare prin negocieri cu MS, si nu poate reprezenta interesele populatiei prin comisiile de specialitate, fiind nevoie urgenta de o noua lege a colegiului medicilor si o noua lege a exercitarii profesiei de medic.
In acelasi timp plata obligatorie a cotizatiei catre colegiul medicilor (prin lege) trebuie abrogata urgent, deoarece se incalaca principiul apartenentei benevole si a liberei alegeri in cazul unei structuri care apara interesele materiale si financiare a unui grup de angajati (in acest caz o institutie care se numeste colegiul medicilor), si este prin modul de activitate o organizatie de tip sindical.
Nu in ultimul rind asi vrea sa va spun ca in urma cu un an noi am pornit negocieri de fuziune cu federatia Cantacuzino, o federatie infiintata -culmea - la initiativa colegiului medicilor.
Prin aceasta anexa sindicala colegiul a incercat (si dupa cum se vede a reusit) sa isi asigure o legitimitate in negocierile de tip sindical cu partenerii de dialog social.
In timpul negocierilor noi am adus in dicutie afilierea noastra la Confederatia Cartel Alfa, considerind ca acesta este un ATU in activitatea noastra sindicala, avind in vedere reprezentarea in comisiile de dialog social.
In replica ni s-a spus ca indiferent la ce confederatie suntem afiliati, ministerul va negocia numai cu colegiul medicilor, deoarece apartenenta obligatorie (prin lege) il face cea mai reprezentativa organizatie.
Asa incit ni s-a sugerat sa parasim orice Confederatie si sa actionam (asa cum o face si federatia Cantacuzino) independent de marile confederatii sindicale, ca o aripa sindicala a colegiului medicilor, (oferindu-i colegiuliui drepturi si prerogative sindicale - zicem noi).
Noi am refuzat aceasta propunere, avind in vedere legea sindicatelor si a dialogului social, iar negocierile noastre de fuziune s-au terminat cu un esec.
Materialul din atasament, prezentat de Ministerul Sanatatii arata ca de fapt MS prefera ca si partener de dialog social Colegiul Medicilor, ca problemeloe de baza a angajatilor - cele financiare si salariale - se dicuta cu o organizatie profesionala, ca de fapt adevaratul dialog social este intre aceste doua institutii.
In aceste conditii ne este extrem de greu sa convingem salariatii de nevoia platii unei cotizatii in plus (cotizatia la colegiu este obligatorie prin lege), mai ales ca angajatii vad din acest articol, ca cei de la colegiu sunt adevaratii aparatori ale intereselor lor salariale.
La fel de greu este sa convingem membrii de sindicat ca afilierea la o confederatie este un mecanism important si benefic in atingerea scopurilor de aparare a intereselor salariale ale membrilor de sindicat.
De fapt acest material este o dovada ca dialogul social este chiar mai eficient in afara unei confederatii, asigurind o finalitate mai concludenta prin transformarea intr-o anexa a unei organizatii profesionale, (mai ales una obligatorie prin lege).
Va solicitam o reactie urgenta, deoarece la ultima intilnire cu Ministrul Sanatatii, din 27.04.2014 noi am discutat problema colegiului, aratind ca e vorba de o institutie a statului roman, ne-am oferit sa participam la orice grup de lucru, atunci cind e vorba de probleme sindicale.
Imediat dupa aceasta intilnire Ministerul Sanatatii a demarat actiunile in grupul de lucru pe probleme salariale exclusiv cu reprezentantii Colegiului Medicilor, dupa cum se vede din material.
Nu era nici o problema daca in acest grup de lucru exista un reprezentant al Cartelului Alfa, altul decit reprezentantul CFSMR, dar se pare ca MS prefera sa discute problemele serioase si spinoase doar cu organizatiile profesionale, ocolind legislatia privind dialogul social.
Va solicitam sa demarati o discutie urgenta cu reprezentantii MS pe aceasta tema, deoarece este vorba de principiile miscarii sindicale, de existenta si eficienta dialogului social, de structura organizatiilor sindicale de la baza pina la marile confederatii sindicale.
In acelasi timp va solicitam sa demarati o discutie cu reprezentantii guvernului in vederea urgentarii elaborarii unei noi legi a exercitarii profesiei de medic, cu modificarea urgenta si a legii colegiului.
Nu credem ca este normal sa plateasca toti medicii o cotizatie obligatorie (prin lege) la o institutie cu prerogative sindicale (se poate confunda cu o taxa de protectie), in acelasi timp populatia tarii sa se astepte la decizii favorabile a comisiilor de disciplina si de specialitate (in cazurile de malpraxis) de la o organizatie platita integral din aceste cotizatii.
In conditiile in care aceasta organizatie apare ca un partener de dialog social si un aparator al medicilor, sansele cetatenilor la o decizie corecta si impartiala se reduc dramatic. De fapt numarul extrem de mic al deciziilor favorabile pacientilor (si defavorabile medicilor care au gresit) este o dovada clara in acest sens.
Ne oferim inca o data sa participam la toate grupurile de lucru si comisiile din cadrul Cartelului Alfa si ale MS, care ar putea contribui la bunul mers al activitatii de dialog social.

Cu respect si deosebita consideratie


Presedinte CFSMR
Dr. Esanu Victor
22.05.2014

 

 

Tipăreşte pagina - 22.05.2014. Scrisoare deschisă despre activitățile sindicale ale colegiului medicilor Trimite unui prieten - 22.05.2014. Scrisoare deschisă despre activitățile sindicale ale colegiului medicilor

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Comunicate CFSMR
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România