Inchide

Trimite unui prieten

25.09.2002 Referitor la nemulţumirea Dlui Prim Ministru Adrian Năstase faţă de îngrijirile de sănătate şi a Dnei Ministru Daniela Bartoş faţă de Colegiul Medicilor

În ultimele zile, domnul Prim Ministru Adrian Năstase s-a arătat extrem de nemulţumit de îngrijirile de sănătate din sistemul public (s.n.). Dl. Prim Ministru a informat opinia publică şi pe cei interesaţi că numărul de internări în spitale a crescut nepermis (cu corolarul, creşterea nepermis de mare a costurilor), fără a se observa şi creşterea calităţii îngrijirilor. Cauzele fenomenului nu au mai fost însă explicate corespunzător. Şi nici acţiuni pentru a remedia aceste fenomene nu au fost propuse adecvat.Doamna Ministru al Sănătăţii, dr. Daniela Bartoş s-a arătat extrem de nemulţumită de realizările directorilor de spitale şi de acţiunile Colegiului Medicilor de blocare a iniţiativelor domniei sale (vezi de exemplu, cazul Oradea).

Aparent, cele două probleme sînt separate. Dar, la o analiză mai atentă se poate observa că Ministerul Sănătăţii greşit se ocupă cu gestionarea unor "resurse umane" (i.e., numirea de directori).
Pe de altă parate, dna Ministru constată că Colegiul are prea multe atribuţii ! Ori, în Uniunea Europeană majoritatea organismelor colegiale nu au decît trei atribuţii: înregistrarea profesioniştilor, elaborarea Codului Deontologic şi judecarea disciplinară a colegilor. La noi, Colegiul are, prin lege, atribute de patronat, sindicat (vezi elaborarea Contractului Cadru), societate ştiinţifică (formare medicală continuă), şi, conform art. 45 din L74/1995, toate atribuţiile posibile din sistemul de sănătate.
Dacă Doamna Ministru este aşa de supărată pe Colegiu de ce nu schimbă Legea Colegiului în sensul european al acestei organizaţii: spre binele pacienţilor ! Căci aceasta este menirea unui minister al sănătăţii: să elaboreze legi pentru buna desfăşurare a activităţii în sistemul de sănătate.
Aceste luări de poziţie denotă faptul că Ministerul Sănătăţii nu are o strategie clară în acest domeniu.

Preşedinte al CFMR, Dr. Dan Pereţianu; Prim VicePreşedinte, Dr. Mihai Belaşcu

 

 

Tipăreşte pagina - 25.09.2002  Referitor la nemulţumirea Dlui Prim Ministru Adrian Năstase faţă de îngrijirile de sănătate şi a Dnei Ministru Daniela Bartoş faţă de Colegiul Medicilor Trimite unui prieten - 25.09.2002  Referitor la nemulţumirea Dlui Prim Ministru Adrian Năstase faţă de îngrijirile de sănătate şi a Dnei Ministru Daniela Bartoş faţă de Colegiul Medicilor

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Comunicate CFSMR
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România