25.09.2012. Pentru inducerea în eroare a opiniei publice, Ministrul Sănătăţii trebuie să-şi dea demisia

Ieri, 24 Septembrie, Ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, a afirmat [vezi comunicat presă MS]:
"Ministrul Sănătăţii s-a arătat îngrijorat de lipsa de interes a reprezentanţilor opiniei publice , a asociaţiilor profesionale şi de pacienţi, sindicatelor etc. faţă de noua Lege a Sănătăţii."
Domnul ministru dezinformează opinia publică. Domnia sa ştie foarte bine că federaţia noaastră a luat atitudine fermă împotriva prevederilor acestui proiect, pe probleme de fond, de numeroase ori în ultimul an.
Domnul ministru eludează cu bună ştiinţă toate propuerile noastre, tocmai datorită faptului că ele sînt de fond şi că proiectul trebuie modificat esenţial.
Argumente [toate datele, fotografiile specifice şi analizele noastre pot fi văzute pe www.cfsmr.ro]:
Dl. Ministru Cepoi cunoştea poziţia noastră încă de pe vremea cînd era doar Secretar de Stat în Guvernul Boc, şi ulterior în Guvernul Ungureanu, inclusiv prin faptul că CFSMR a făcut o analiză a Programului de Guvernare Ungureanu încă din 13 Februarie 2012.
Poziţia noastră a fost recepţionată de dr. Cepoi în următoarele momente: 1-3 Martie 2012, Simpozion asigurări sănătate, Sinaia; 12 Martie, dr. Pereţianu la InfoTV, despre proiectul "Ritli", de modificare a proiectului "Vlădescu"; 13 Martie, Simpozion Drepturile Pacienţilor; 30-31 Martie, Simpozion Tarus Media, Costuri şi Calitate în SIS; 5 Aprilie, Raportul SAR pe sănătate (raportor dr. Sorin Paveliu);
CFSMR a avut două conferinţe de presă pe marginea proiectului de lege: prima a fost în pe 5 Iunie 2012, cealaltă pe 3 Iulie. La acele conferinţe am prezentat pe larg poziţia noastră. Ministerul ştia de acele conferinţe şi de poziţia noastră. Aceasta a fost pe larg prezentată de media.
Pe 11 Iunie, dr. Pereţianu a avut o scută întîlnire informală cu dl. dr. Cepoi, prin care s-a convenit organizarea unei întîlniri de lucru pentru a expune motivele pentru care proiectul este neadecvat poporului român, şi pentu a prezenta alternative corecte.
Ca urmare, CFSMR a avut o întîlnire cu ministrul, la cererea CFSMR, special pe problema proiectului pe 20 Iunie. La întîlnire a participat, din partea ministerului, şi dl consilier dr Emilian Imbri. Poziţia noastră a fost atunci împărtăţită şi de Fed. Cantacuzino.
CFSMR a participat la întîlnirea de lucru pe marginea Proiectului pe data de 25 Iunie 2012, organizată de MS, la Spit. Colentina Infecţionase, unde au fost prezenţi numeroşi participanţi la sistemul de sănătate: sindicate, patronate, asiguratori, deputaţi, foşti deputaţi, organizaţii ale pacienţilor. La acea întrunire, ministrul a ascultat poziţia noastră şi a altora, care au prezentat modificări de esenţă ale legii, modificări pe care acum ministrul le contestă a fi fost cerute. În special cea prin care se cerea scoaterea fondului de sănătate de sub decizia Parlamentului (vezi poziţia Prof. Mircea Ifrim ş.a.).
După reuniunea cu Ministrul Sănătăţii, CFSMR a re-comunicat opiniei publice pe 26 Iunie, poziţia sa faţă de proiectul în cauză, poziţie ce reia toate argumentele prezentate încă din 28 Decembrie 2011.
CFSMR, prin dr. Pereţianu, a participat la o emisiune TVR Info, pe 13 Iulie, pentru a scoate în evidenţă faptul că proiectul este prelungirea celui vechi, din Decembrie (numit şi "Vlădescu"). La dezbatere a participat şi dl. Vlad Mixich, cunoscut comentator de presă pe problema sănătăţii. Dezbaterea a fost la o oră de vîrf, şi înregistrată de MS;
CFMR, prin dr. Oprişan şi dr. Pereţianu, a participat la Simpozionul "Oxygen" pe 17 Iulie, organizat pentru dezbaterea proiectului de lege. La simpozion a fost anunţat ministrul, dar au participat Cartel Alfa, companii de asigurare privată şi parlamentari din comisiile specializate de sănătate.
CFSMR a luat poziţie faţă de Proiectul Cepoi, arătînd că, de jure, acest proiect nu există (comunicat 26.07.2012). Pentru că acest Proiect nu este listat la rubrica "Legislaţie" şi "Transparenţă decizională" şi nu este asumat de minister, ci este postat la rubrica "Forum", adică dezbateri libere. De altfel, proiectul nu are ataşat o notă de fundamentare. În plus, Ministru afirmă că Proiectul este în continuă schimbare, ceea ce este absolut ilegal, dacă el este listat la rubrica legislaţie. Cu alte cuvinte, ministerul nu-şi asumă proiectul.
CFSMR a participat la Simpozionul special pentru dezbarea proiectului de MS, "Sănătatea ta face legea", pe data de 2 August, la Hotelul Intercontinental, prin dr. Zeană, dr. Oprişan şi dr. Pereţianu), unde dr. Pereţianu a avut o scurtă convorbire cu ministrul Cepoi, care a afirmat că nu va modifica legea în poziţiile principiale cerute de noi. Numeroşi participanţi au cerut modificări esenţiale de filozofie a legii. Printre participanţii la cuvînt: dr. Corneliu Zeană, dr. Monica Pop, dr. Mircea Cinteză și alții.
Cartel Alfa, dl. T. Paraschiv, a organizat o conferinţă de presă pe 7 August pe marginea proiectului de HGR privind coplata. La această conferinţă CFSMR a abordat şi problemele proiectului de lege, care are un capitol despre coplată.
Ca urmare, dr. Pereţianu a prezentat problema pe scurt într-o emisiune de Digi24 TV, pe 8 August. La aceeaşi emisiune şi-a prezentat poziţia şi domnul ministru.
CFSMR a recomunicat pe 12 septembrie opiniei publice poziţia sa faţă de coplată şi implicit faţă de aspecte din proiectul "Cepoi", cu care nu este de acord.
Poziţia noastră principială este următoarea
1. Fondul de asigurări de sănătate trebuie să fie separat de orice ingerinţă a politicului, astfel şi de orice legiferare a Parlamentului. Astfel, Proiectul trebuie modificat esenţial, pentru a scoate fondul de sub orice lege specială votată în Parlalement, lege care conduce la introducerea fondului în bugetul consolidat al statului.
2. Casele de asigurări trebuie să fie publice şi independente, în sensul ca publicul care participă la fond să le conducă (modelul german, francez, israelian, ceh etc). Astfel că proiectul trebuie modificat esenţial pentru a genera acele case de asigurări care au fost propuse încă din 1993 de Guvernul Văcăroiu şi votate cu unanimitate, în 1997 de Parlalment sub forma Legii 145, a asigurărilor sociale de sănătate.
3. Nu este nevoie de o casă naţională sau agenţie naţională de plăţi, care va trebui să fie desfiinţată. O structură cu un alt nume nu este necesară. Proiectul trebuie modificat esenţial pentru a permite caselor de asigurări publice independente să organizeze o structură coordonatoare intercase, pe baza principiului subsidiarităţii (cel mai extins principiu în activitatea Uniunii Europeane) şi nu o structură a statului centralizată.
4. Banii pentru asigurări nu trebuie să intre în conturile Ministerului de Fianţe (ANAF), ci trebuie să intre direct în conturile caselor de sănătate. De aceea, proiectul trebuie schimbat esenţial, pentru a legifera dreptul caselor independente de a primi banii direct, precum s-a întîmplat între 1998 şi 2001 .
5. Dat fiind că o casă publică independentă nu poate rezista economic cu doar 300000-600000 de cetăţeni (cît un judeţ mic/mediu), este necesar unificarea caselor judeţene în case mai mari (eventual regionale sau pe regiuni de dezvoltare). Cercetări din Germania au sugerat necesitatea asocierii a circa 2 milioane de locuitori. Pentru România ar fi suficient 10 case publice (ca în Cehia - ca un exemplu de fostă ţară cu sistem Semaşco, precum a fost/este România).
Preşedinte interimar
Dr. Piroska Zagyva
Responsabil de legăturile cu mass-media
Dr. Dan Pereţianu
Pt reacţii vezi:
http://stiri-ultima-ora.ro/2012/09/25/reprezentantii-cfsmr-dezamagiti-de-ministrul-sanatatii/