Inchide

Trimite unui prieten

27.05.2002 Guvernul patronează refacerea CAS de tip comunist

Poziţia CFMR faţă de iniţiativa Guvernului României de unificare centralistă a fondului pentru sănătate cu fondurile de pensii şi şomajÎntr-un desăvîrşit anonimat, în staţiunea montană Cheia, în săptămîna care a trecut, Guvernul României a organizat un colectiv de "experţi", căruia i s-a cerut să elaboreze un Proiect de Lege care să realizeze un organism de stat unic, centralizat, mamut, de înglobare a Fondurilor de la Asigurările de Sănătate cu cele ale Fondurilor de la Asigurările pentru Pensii şi Asigurările pentru Şomaj.
Scopul ascuns al existenţei unui astfel de organism este de fapt legiferarea trasferurilor obscrure de fonduri de la Sănătate către Pensii şi Şomaj.
Se ştie deja că Ministerul de Finanţe interzice Caselor de Asigurări de Sănătate să cheltuiască - pentru sănătate - bună parte din colecta de bani a acestora. Cel puţin 15% din banii sănătăţii sînt astfel deturnaţi spre alte ţinte, categorisite drept găuri negre. Se ştie, de asemeni că numărul pensionarilor şi şomerilor este în creştere iar valoarea pensiilor şi a indemnizaţiilor de şomaj sînt ridicol de mici. De aceea, răspunsul la întebarea, unde mai sînt bani pentru pensionari şi şomeri s-a găsit: de la sănătate !!
Camera Federativă a Medicilor din România protestează vehement faţă de iniţiativa guvernamentală de a modifica în acest sens Legea Asigurărilor Sociale de Sănătate. Alături de noi se află toate celelalte federaţii sindicale şi patronale din sistemul de sănătate.
Camera Federativă a Medicilor din România aduce aminte actualilor guvernanţi că Legea Asigurărilor Sociale de Sănătate - bază a Reformei în Sănătate - este iniţiativă a PSDR şi a Ministrului Mincu (1994). Din acest punct de vedere, actuala guvernare PDSR este evident mai antireformistă decît cea din 1996.
Camera Federativă a Medicilor din România atrage atenţia opiniei publice că în toţii anii de după 1991, numeroase programe PHARE şi ale Băncii Mondiale au avut ca scop reformarea sistemului de sănătate din România. Colectivul coordonat de germanul Axel Weber şi departamentul corespunzător din Ministerul Sănătăţii a elaborat în anul 2000 un Proiect de modificare a LASS cu mult mai pertinent, echilibrat şi reformist decît cel PDSR/2002. Proiectul există în Ministerul Sănătăţii ! Trebuie numai folosit !!

Preşedinte al CFMR, Dr. Dan Pereţianu

 

Tipăreşte pagina - 27.05.2002  Guvernul patronează refacerea CAS de tip comunist Trimite unui prieten - 27.05.2002  Guvernul patronează refacerea CAS de tip comunist

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Comunicate CFSMR
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România