Inchide

Trimite unui prieten

27.07.2016. Despre necesitatea unor Norme de aplicare a Aliniatului 6



Comunicat


Guvernul României a legiferat în Ordonanţa de Urgenţă nr. 20 din 2016 următorul text:

"Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară, în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, se desfăşoară în baza unui contract de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă şi personalul va beneficia numai de drepturile aferente activităţii prestate în linia de gardă."

Acest text se regăseşte la art. I, numărul 1, numerele (3^1 - 3^6), la art. 3^2, aliniatul (6). Devenit, între timp, "Celebrul Aliniat 6".

În acest moment, directorii de spitale din ţară nu ştiu cum să pună în aplicare textul legii (ordonanţele de urgenţă sînt legi pînă la aprobarea şi modificarea lor de către Parlament).
Nu este clar cum se vor redacta noile propuse "contracte cu timp parţial", semnabile de către aceiaşi salariaţi care au deja un contract pentru acelaşi tip de muncă: profesia de medic şi actul medical. Nu este clar dacă se încalcă Codul Muncii la art. 35, unde se precizează că un salariat poate avea mai multe contracte de muncă dar de fapt mai multe contracte cu mai mulţi angajatori, nu cu unul singur - un spital.
Nu este clar care timp de muncă va fi acela alocat gărzii suplimentare:
 cel care este generat la începutul săptămînii, cînd în primele 4-5 zile medicii vor avea un deficit parţial de timp de muncă (medicii clinicieni din spitale lucrează de obicei 5 ore dimineaţa, unii plus 1 oră după masă, contravizita, rezultînd un deficit de 1-2 ore ore pe zi, acoperit de orele de gardă numite nesuplimentare, sau numite gărzi pentru acoperirea normei de lucru lunar/săptămînal) pe care îl vor putea acoperi cu cele 20 de ore de gardă per 1 gardă;
 sau cel de la sfîrşitul lunii, cînd se vor acumula orele de deficit lunar, acoperibile prin gardă;
 pentru că, Atenţie !, gărzile se stabilesc la sfîrşitul lunii Iulie pentru luna August !! Cînd o mulţime de medici sînt plecaţi în concediu !
De asemeni, nu este clar cum va fi redactată lista de gărzi per medici şi per tip de contract pentru luna August.
Pentru toate acestea, şi încă multe altele, Guvernul trebuia să decidă cel tîrziu azi, Miercuri, 27 iulie, zi de şedinţă de Guvern, o HGR pentru punerea în aplicare a celebrului de acum aliniat/paragraf 6. Sau, cum s-ar zice: "Unde sînt Normele de aplicare" (... ale aliniatului 6).
Aflăm că mîine, 28 Iulie, la nivelul Ministerului Muncii, vor avea loc discuţii pe marginea unei potenţiale Hotărîri de Guvern pe marginea alin. 6. În calitate de sindicat al medicilor, noi (CFSMR) nu am fost invitaţi.
Evident sfătuim pe toţi membrii noştri să NU semneze Noile "contractele de muncă cu timp parțial" decît atunci cînd vor cuprinde toate drepturile legale, care nu sunt negociabile, respectiv:
 plata cu tarif orar egal cu tariful orelor de gardă din norma de lucru,
 sporul pentru munca de noapte,
 sporul acordat pentru condițiile de muncă plătit ca pentru garda din norma de lucru,
 sporul pentru zilele nelucrătoare și sărbători legale conform prevederilor Codului Muncii.

 

 

Preşedinte CFSMR,Dr. Eşanu Victor,  Prim-Vicepreşedinte, Dr. biol. Elena Lixandru

 

 


Pt conformitate, Dr. Dan Pereţianu - purtător de cuvînt şi ex-Preşedinte al CFMR (0722504098)

 

Tipăreşte pagina - 27.07.2016. Despre necesitatea unor Norme de aplicare a Aliniatului 6 Trimite unui prieten - 27.07.2016. Despre necesitatea unor Norme de aplicare a Aliniatului 6

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Comunicate CFSMR
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România