6.04.2012. Sugestiile lansate de Dr. Cepoi ne duc înapoi
Ultimele luări de poziţie ale dr. Cepoi, ministru adjunct al sănătăţii, responsabil cu noul proiect de lege a sănătăţii, sugerează că toate discuţiile pe marginea acestuia NU au fost luate în consideraţie. Lansarea unui chestionar pe această temă eludează poziţiile principiale ale CFSMR, ale Cartelului Alfa şi ale societăţii civile, în general (vezi şi raportul SAR-2012).
Ni se cere a răspunde la un chestionar care eludează cel mai important lucru: casele de asigurări să rămînă publice pentru pachetul de bază (care şi acum este clar definit în NCoCa) iar companiile private de asigurări să acopere, voluntar (pentru cine vrea), servicii medicale suplimentare. Dăm exemplu de servicii medicale suplimentare, care acum nu fac parte din pachetul de servicii: stomatologie, ochelari, transport special.
Propunerile ministerului sînt orientate spre a putea da banii asigurărilor sociale de sănătate unor firme private. În plus, ministerul induce confuzia că termenul "sociale" se referă la asistenţă socială din banii sănătăţii, ceea ce nu este deloc aşa. Fondul de sănătate plăteşte servicii medicale. Termenul "sociale" este valabil şi în Franţa şi în Germania iar el se referă la obligativitatea solidarităţii formării fondului, nu la plăţi sociale.
Propunerile ministerului se învîrtesc confuz în jurul "pachetului de bază" şi al "riscurilor de acoperit", pentru a eluda problema de fond: şi acum există mijloace de a ajusta pachetul de bază. Acum, acest pachet există, poate fi modificat prin Hotărîre de Guvern, a şi fost modificat în urmă cu 2 ani, cînd unele spitale au fost desfiinţate pentru că nu au mai fost listate în NCoCa (nu au mai putut face contracte cu CASJ). Dar impresia lăsată este pentru a intervenii asupra altor elemente cheie din structura sistemului.
NOI dorim ca CASJ să fie instituţiile pe care Legea 145 din 1997 le-a propus: organisme independente, legate între ele prin principiul subsidiarităţii. În acest mod, nu mai este nevoie de o casă naţională, şi, mai ales, nu este cazul ca banii sănătăţii să fie recoltaţi în Ministerul de Finaţe (aşa cum aberant s-a propus în 2003, prin OU 150).
NOI dorim case publice, conduse de Adunări Generale ale Reprezentanţilor. adică de cei care contribuie ca asiguraţi (patroni, salariaţi, liber întreprinzători, ţărani, profesii liberale) şi nu de politicieni numiţi la nivel de prefect sau Guvern. Noi vrem ca banii pentru asigurările sociale de sănătate să intre direct în contul caselor publice de asigurări şi să nu fie votaţi în Parlament, în cadrul bugetelor statului, fie ele consolidate sau nu.
În attach, poziţia noastră în privinţa chestionarului, şi documentul lansat de MS.