Inchide

Trimite unui prieten

Neadevăruri spuse de Prof. Astărăstoaie. Comunicat al CFSMR referitor la interviul dl. dr. Vasile Astărăstoaie în ziarul “Curentul” din 4.07.2011

Nr. 32 din 5.07.2011

Referitor la interviul dl. dr. Vasile Astărăstoaie în ziarul "Curentul" din 4.07.2011În interviul menţionat, prof. Astărăstoaie face 2 afirmaţii neconforme cu adevărul:

1. că instituţia numită "Colegiul Medicilor" a fost impusă de Uniunea Europeană ! NU este adevărat !
2. că medicii, fiind individualişti, prin natura profesiei, nu se pot constitui în sindicate ! NU este adevărat !

 

1. Legea prin care a apărut Colegiul Medicilor a fost votată în 1995 (L 74/1995). Cei care au promovat, iniţial această abordare în 1991 au fost sindicaliştii din Sindicatul Independent al Medicilor, ulterior transformat în Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România: dr. Dragoş Nicolescu, Dr. Dan Leru, alături de prof. I. Bruckner. Ea a devenit apoi iniţiativă parlamentară. Prima iniţiativă a apărut în 1992, fiind promovată de grupul PNŢCD; ulterior, a fost modificată prin iniţiativă a MS.
Pe atunci, România era implicată în procesul de aderare, care a avut nişte obligaţii şi termene clare. NU a existat nici o obligaţie a Statului Român de a modifica sau adopta regulamente ale altor state, mai ales în ceea ce priveşte sistemul de sănătate. Nu există nicăieri în UE o obligaţie de a înfiinţa organisme de control pentru profesii. Nu a existat capitol de aderare cu profil pentru medici sau sistemul de sănătate.
Mai mult, în state ale UE, organisme asemănătoare sau identice cu Colegiul Medicilor sînt de mult (din 1983 a Statuat chiar Curtera Europeană a Drepturilor Omului, vezi Decizia 289 /2006 a Curţii Constitiţionale Române) organisme de drept public, adică instituţii care aparţin Statului (chiar dacă nu aparţin Guvernului).

 

2. Peste tot în UE, şi mai ales în vestul ei, există sindicate ale medicilor. Nu numai că ele cuprind medici salariaţi, dar există sindicate ale medicilor cu practică independentă. Aceste sindicate sînt renumite, intră în contractare cu Ministerele şi Casele de Asigurări din ţările respective.
Dacă prof. Astărăstoaie consideră că medicii sînt individualişti, poate că cineva ar trebui să-l atenţioneze pe dl. profesor că greşeşte: de mult timp, munca medicului se face în echipă !
Dar, cel mai ciudat la dr. Astărăstoaie este schimbarea poziţiei cu privire la sindicate, cînd se ştie că domnia sa a fost cel care a sprijinit (şi prin instituţia pe care o conduce) organizarea unei federaţii sindicale a medicilor (vezi de exemplu, găzduirea în pagina Colegiului din Revista "Viaţa Medicală" a poziţiei liderilor respectivei federaţii sindicale a medicilor, şi vezi faptul că preşedintele acelei federaţii este consilierul preşedintelui CMR) !

 

Preşedinte, Dr. Octavian Georgescu, Prim Vicepreşedinte, Dr. Zagyva Pirosca

Departamentul educare, formare şi relaţii cu media, Vicepresedinte, Dr. Dan Pereţianu

Tipăreşte pagina - Neadevăruri spuse de Prof. Astărăstoaie. Comunicat al CFSMR referitor la interviul dl. dr. Vasile Astărăstoaie în ziarul “Curentul” din 4.07.2011 Trimite unui prieten - Neadevăruri spuse de Prof. Astărăstoaie. Comunicat al CFSMR referitor la interviul dl. dr. Vasile Astărăstoaie în ziarul “Curentul” din 4.07.2011

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Comunicate CFSMR
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România