Inchide

Trimite unui prieten

Referitor la numirea noului Ministru al Sănătăţii, dr. Ladislau Ritli

Nr. 33 din 18.08.2011

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România salută numirea în funcţia de Ministru al Sănătăţii pe doctorul Ladislau Ritli.
CFSMR îl cunoaşte pe dl. dr. Ritli din anii '90, pe cînd activa în Asociaţia Română de Management, unde era un adept convins al ideilor prof. Dan Enăchescu (fost ministru).
Ştim că dl ministru era adeptul sistemului britanic de sănătate, ceva mai centralizat decît sistemul cu case de asigurări. Ştim că dl. ministru era adeptul stimulării medicinei de ambulatoriu.
În calitatea sa de Preşedinte al Asociaţiei Române de Management în sistemul de Sănătate, dl. ministru a coorodonat numeroase simpozioane şi congrese pe teme de alcătuire a sistemelor de sănătate, a avizat numeroase articole pentru revista Asociaţiei, astfel că este un profesionist al ceea ce înseamnă viziune şi, consecutiv, legislaţie a sistemului de sănătate.



Pe tema nominalizării sale, mass media şi comentatori politici au scos în evidenţă faptul că noul ministru va beneficia de acum înainte de gestionarea fondurilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, fapt ce se afirmă nu a fost posibil cu vechil ministru, dl. Atilla Cseke.
Vrem să scoatem în evidenţă că aceasta este o inadvertenţă în aprecierea adevăratelor structuri legislative şi de coordonare a bugetelor sănătăţii. Niciodată din 1999, cînd sistemul de assigurări a fost pus în aplicare, Ministrul Sănătăţii nu a fost secundul Preşedintelui CNAS. Niciodată CNAS nu a gestionat banii asiguraţilor fără aprobarea Ministerului Sănătăţii.
Afirmaţiile fostului ministru dl. Atilla Cseke, cum că nu a reuşit să coorodneze fondurile CNAS sînt false.
Bugetul CNAS este apanajul Parlamentului, fiind aprobat ca buget consolidat al statului, în cadrul Legii Bugetului Naţional. Iniţiativa legislativă pentru Bugetul Naţional este de obicei apanajul Guvernului, unde Ministerul de Finanţe în colaborare cu Ministerul Sănătăţii sînt actorii care decid forma acesteia. Preşedintele CNAS este doar un factor de proiect tehnic pentru acest buget.
Banii care se strîng în sistemul CAS se strîng în Trezorerie, adică la Guvern (prin MF).
Cadrul contratual în sistemul de sănătate este stabilit prin HGR. Iniţiativa CoCa este stabilită în Ministerul Sănătăţii şi nu la CNAS. Ministerul Sănătăţii stabileşte şi Normele de aplicare, care sînt Ordin de Ministru.
Tot prin Ordin de Ministru se stabileşte lista de medicmanete compensate şi grautite şi modul lor de compensare. CNAS nu are nici un rol de decizie în acest domeniui.
Tot Ministerul Sănătăţii stabileşte preţul de referinţă al medicamentelor, precum şi modul de prescriere (pe DCI sau pe produs comercial). Tot Ministerul stabileşte dacă există plafoane pentru contractele farmaciilor pentru medicamentele compensate şi gratuite.

Pentru toate acestea, precum şi altele, considerăm că discuţia pe seama relaţiilor dintre Ministerul Sănătăţii şi CNAS este lipsită de sens. În actuala legislaţie, MS este coordonatorul şi cel care gestionează în fapt tot ceea ce se întîmplă în sistemul de sănătate, şi nu CNAS.

Preşedinte, Dr. Octavian Georgescu Prim Vicepreşedinte,Dr. Zagyva Piroşka, Departamentul educare, formare şi relaţii cu media,
Vicepreşedinte, Dr. Dan Pereţianu

 

 

Tipăreşte pagina - Referitor la numirea noului Ministru al Sănătăţii, dr. Ladislau Ritli Trimite unui prieten - Referitor la numirea noului Ministru al Sănătăţii, dr. Ladislau Ritli

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Comunicate CFSMR
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România