Inchide

Trimite unui prieten

16.11.2015. Program de Guvernare. Extras Capitol Sănăătate. Cu un mic comentariu din partea redacției

4.2. Sanatate
- Elaborarea, dezbaterea publica si adoptarea unei noi legi a sanatatii
- Redefinirea statutului personalului medical in societate prin salarizare, traseu de cariera, criterii de evaluare a performantei si integritate, avand ca finalitate cresterea calitatii actului medical, dar si reducerea migratiei in strainatate si acoperirea deficitului de personal din unitatile sanitare, in special din mediul rural prin acordarea de stimulente.
- Dezvoltarea de programe nationale de preventie si educatie pentru sanatate, care sa imbunatateasca semnificativ starea de sanatate a populatiei, in special in randul comunitatilor defavorizate.
- Elaborarea unui program multianual de investitii in sanatate, in vederea asigurarii actului medical la standarde care sa convearga cu cele din UE.
- Introducerea de standarde obligatorii de calitate pentru toate nivelurile sistemului sanitar romanesc si a unui sistem de control al calitatii si asigurare a calitatii serviciilor medicale;
- Evaluarea sistemului de urgenta la nivel national si realizarea unui necesar de investitii in vederea asigurarii operativitatii echipajelor de interventie in special in mediul rural si in situatii critice sau dezastre.
- Incurajarea dezvoltarii asigurarilor private de sanatate, cu posibilitatea optiunii asiguratului pentru redistribuirea unei parti din contributiile de sanatate pentru asigurarile private.Mic comentariu.

Orice Program trebuie să aibă un scop definit și cuantificabil. Ministrul Sănătății, probabil cel care a contribuit scriptic la Capitolul 4.2 (4.1. este cel de educație), știe că va sta 1 an. În acest an (termenul cunatificabil) el va purcede la 7 scopuri (obiective). Iată-le:

 

1. Prin Programul nostru (am scris aceasta ca și cînd textul era al autorilor Programului) dorim ca într-un an (este vorba despre un Guvern de 1 an, n.m., al autorului textului analizat) să elaborăm și dezbatem o nouă lege a sănătății. Dr. Sorin Paveliu comentează că acest obiectiv este cel care arată că fiecare ministru vrea să se înceapă cu El.

sau

2. Prin Programul nostru dorim Redefinirea statului pesonalului medical....etc. În special pentru ca să nu mai plece în Franța (din moment ce Primul Ministru s-a întors de acolo)...

sau. 

3. Într-un an vom dezvolta Programe de Sănătate.... Pentru că deja există vreo 20 de Programe pentru acest subiect, mai corect ar fi fost de scris că /Vom continua Programele existente pentru a le face mai bune...,/ chiar dpdv tehnocratic (cum ar trebui să facă un ministru tehnocrat).

sau

4. Într-un an de zile vom propune un Program Multianual de investiții... etc... Nu comentez

sau

5. Într-un an de zile vom stabili standardele de calitate pentru toate nivelulurile de exercitare a profesiilor și pentru toate tipurile de instituții din sistem. Din punctul meu de vedere (al autorului analizei) este cel mai corect punct tehnocratic din Program.

sau

6. Vom evalua sistemul de Urgență . De ce ? Pentru a realiza necesarul de investiții .... etc mai ales în rural și în situații de catastrofe (cu referire la motivul investirii în funcție așa de repede al altui ministru)

și în cele din urmă

7. În final vom încuraja Asigurările Private .... etc. Ne întoarcem la Proiectul Vlădescu-Păunescu-Băsescu. Mai ales că de fapt constaăm că Primul obiectiv chiar acesta este: o nouă lege a sănătății.

 

Dar, de fapt, mă așteptatm la o analiză a Punctelor Critice.Așa ceva nu există. care sînt Punctele Critice ale Sistemului de Sănătate ? Au fost ele identificate de Noul Ministru Propus și Aprobat. Eu cred că NU.

 

Eu (DP) mă așteptam ca în Program să se scrie cam așa:

1. Dat fiind faptul că mandatul nostru este de 1 an, NU voi apela la nici o modificare care presupune decizii ale altor instituții (aici de fapt mă refer la Parlament, adică la legi), ci voi apela numai la acele acte normative care sînt de resortul tehnocratic al Ministerului (i.e., Ordine de Ministru).

2. De aceea, voi modifica de exemplu, Normele la Contractul Cadru, pentru ca spitalele să fie mai bine plătite, sau

3. Voi modifica (ca și cînd este scri de dlul Ministru) de așa natură regulamentul de gărzi, pentru a nu mai încărca medicii cu un număr nedorit de gărzi și pentru a plăti o gardă suplimentară cu același tarif cu care plătim și garda normală (nesuplimentară).

Sau...

4. Vom face de așa natură, adică printr-un ordin de ministru, tehnic, ca numărul mare de medici care fac rezidențiatul (de exemplu 3800 anul acesta) să fie obligați administrativ, adică tehnic, să se ducă un număr de ani, prin contract, la spitalele din țară unde este deficit de medici și nu în centrele universitare, unde este surplus de medici.

Sau...

5. Constatînd că există prea multe case de asigurări, în fiecare județ, vom face, tehnic, ca în Polonia, vom unifica mai multe case într-una singură pînă la numărul adecvat de 8-10-12.

 

Tipăreşte pagina - 16.11.2015. Program de Guvernare. Extras Capitol Sănăătate. Cu un mic comentariu din partea redacției Trimite unui prieten - 16.11.2015. Program de Guvernare. Extras Capitol Sănăătate. Cu un mic comentariu din partea redacției

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Comunicate de presă
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România