Inchide

Trimite unui prieten

27.11.2014. Dezbaterea – Criza fortei de munca din sanatate. Provocari si solutii pentru Romania si la nivel european.

Programul atasat. Luările de poziție prezentate și proiectate, listate mai jos.Din partea CFSMR a participat dr. Dan Perețianu. Acesta a avut următoarea poziție:

I. Nu există o lipsă de medici în România, medicii sînt cîți trebuie să fie (pentru unele specialități chiar mai mulți, vezi attachment). În plus, există surplus de absolvenți din Facultățile de Medicină, vezi attachment) [Numărul de medici dintr-o țară nu depinde de mortalitate și morbiditate, de speranța de viață sau alte statistici medicale, ci depinde de forța economică a societății respective de a plăti corect și adecvat medicul]. Există o proastă repartiție a lor, din punct de vedere teritorial și al specialităților.

Argumente:

1. MS. Raporturile CNAS: În 2000 erau c. 10 000 MG, acum sînt c. 12 000 MF

2. Medicii de ambulatoriu: în 2000 erau c. 5000, acum sînt c. 13 000

3. Spitalele. Poziția dr. Vlad Tica la Adunarea Generală FEMS (cuplat cu simpozionul Asoc. Med. Spitale. Eur), Varna 2012, Mai: în România există 22 000 medici de spital - fără rezidenții din spitale (circa 12 000 pe țară, pînă acum 2 ani, probabil peste 13000 de doi ani).

4. Stomatologii: de la 5000 au cresut la 15000

5. Adunați toți medicii din România ar fi c. 73 000.

 

II. Este necesar a produce modificări administrative pentru a păstra medicii în țară: 

1. medicii care absolvă facultăți prin sistem bugetar să fie obligați să lucreze 3 ani în țară, la țară, ca medici de medicină generală. Aceste norme să fie stabilite prin contractare între potențialii medici (cînd sînt studenți) cu autoritățile locale.

2. este necesră descentralizarea administartivă pentru a permite această acțiune.

3. este necesar a modifica legislația pentru a permite activitate de MG non MF (fără rezidențiat).

4. este necesar a se stabili care este necesarul corect de medici, și din ce specialități să provină. Este necesar a crește formarea de medici din specialitățile deficitare, în contrapartidă cu alte specialități. Dr. Perețianu a dat de exemplu endocrinologia, cu un numaăr prea mare de medici, unde Prof. Dumitrache a afirmat în jurnalul Viața Mediclă că există 600 endocrinologi = 3 la 100 000 loc. (controversă cu Dr. Diana Loreta Păun, directoare la Inst. Parhon; pentru rezolvarea controversei, am atașat interviul dr. Dumitrache).

[Aici, s-a cerut o mică paranteză de către dr. Perețianu, la faptul că dr. Păun a scos în evidență că în alte țări endocrinologia se ocupă și de diabet. Acest fapt l-a făcut pe dr. Perețianu să afirme, bazat pe datele prezentate în documentele simpozionului - vezi "Situația personalului medical din România..." -  că numărul de endocrinologi în țara noastră este de peste 1200 = 6/100 000 loc. Comparînd cu Statele Unite, unde sînt 4000 de endocrinologi (cu diabetologi cu tot), înseamnă că în România sînt de 4,5 ori mai mulți endocrinologi ca în USA !! - vezi referința mai jos. În ceea, ce privește, Franța, aici activează 1685 de endocrinologi (și diabetologi) la 65 mil locuitori = 2,5/100 000 - vezi Atlas National de L'Ordre de Medicins, adică de 2,3 ori mai mulți endocrinologi sînt în România]

 

III. Măsurile economice presupun stimulente financiare. Ele pot fi implementate cu cîteva condții (care presupun modificări legislative - voință politică!)

1. Descentralizarea deciziilor de a permite Primăriilor angajarea sau atragerea medicilor, mai ales în rural. Acest demers presupune însă descentralizare pe două paliere:

     a. descentralizarea formării fondului de asigurări, în sensul modificării legii care spune că fondul de asigurări este un fond special parte a Bugetului consolidat al statului, pentru a permite ca banii pentru asigurări, strînși de la populație și firme, să ajungă direct în conturile caselor de asigurări (aici, este de văzut dacă regionale !!) și nu, ca pînă acum, la Ministerul de Finanțe. Această acțiune are caracter creștin-democrat, este de dreapta și presupune desființarea CNAS și formarea a 8-10-12 case regionale independente înte ele și independente de MS.

     b. pentru că Primăriile declară că nu au destui bani, necesar este de a reorganiza teritoriul rural al țării, în sensul de a comasa comunele țării, pentru a genera comune mari, de circa 10 000 locuitori, număr ce poate susține financiar un număr adecvat de medici (vezi Raport Expert-Forum, 2014). 

 

Tipăreşte pagina - 27.11.2014. Dezbaterea – Criza fortei de munca din sanatate. Provocari si solutii pentru Romania si la nivel european. Trimite unui prieten - 27.11.2014. Dezbaterea – Criza fortei de munca din sanatate. Provocari si solutii pentru Romania si la nivel european.

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Evenimente în relaţie cu sistemul de sănătate
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România