Citește mai departe
"Cuvîntul Președintelui"
Federația și-a asumat acest text care este prezentat drept "Cuvîntul Președintelui"
DE CE . . . UN SINDICAT AL MEDICILOR?
DE CE . . . CAMERA FEDERATIVĂ A SINDICATELOR MEDICILOR DIN ROMANIA?
Material redactat de Dr. Octavian Georgescu în 2010 (Președine al CFSMR 2010-2012)
Doar cei de rea credință nu vor recunoaște faptul că instituțiile în care se practică medicina sunt lăcașe unde profesează specialiștii cu cea mai înaltă și complexă pregătire profesională, cu cea mai înaltă ținută morală și deontologică, medicii. Aceasta îi legitimează pe medici să reprezinte, fără îndoială, o elită în societatea românească.
Profesioniști desăvârșiți, marea majoritate intelectuali de exceptie care cochetau sau stăpâneau domenii ca literatura, filozofia, psihologia, sociologia, politologia sau chiar. . . teozofia, medicii au reprezentat totdeauna repere sociale în comunitățile în care viețuiau. Dar asta, „înainte de război".
Odată cu instaurarea „puterii populare" în România, deși medicina nu s-a studiat la f.f. sau în „facultăți muncitorești", medicii, tocmai că reprezentau o elită profesională, intelectuală dar și socială, au devenit un pericol pentru guvernanții comuniști și pentru a putea fi controlați, puterea populară i-a transformat în culpabili prin determinarea perceperii „șpăgii" (taxa informală, ha!). Cum?
Documentul NKVD din 2-6-1947 intitulat „Directivele de bază ale NKVD pentru țările din orbita sovietică", la articolul 9 dispune „ Se va urmări ca funcționarii de stat (exclusiv organele de securitate și din industria minelor) să aibă retribuții mici. Aceasta se referă îndeosebi la sfera sănătății, justiției, culturii, respectiv la cei ce dețin funcții de conducere".
Nenorocirea noastră, a specialiștilor din sistemul de îngrijiri de sănătate este faptul că, postdecembrist, noii guvernanți au găsit profitabilă această atitudine NKVD-istă/comunistă, nemaidiscutând de deturnările de fonduri din sistem, înainte și după includerea fondului de sănătate la Bugetul consolidat al statului. Astfel am ajuns la situația cunoscută de toți: salarii mici, lipsuri majore în administrația unităților sanitare, publice sau bazate pe inițiativă particulară, cea ce a dus, așa cum am susținut întotdeauna, la „tripla impozitare" a cetățeanului prin: 1.plata contribuției la CNAS, care prin includerea în Bugetul de stat s-a transformat în impozit, 2.contribuția personală a bolnavilor la asigurarea medicamentelor și materialelor sanitare, și 3.contribuția bolnavilor la asigurarea salariului decent al medicilor prin „taxe informale", adică „șpagă".
Salarizarea nemotivantă, spitale vecchi, cu aspect dezolant, instrumentar și aparatură vechi de 25 - 30 de ani, care pun în pericol viața bolnavului dar și siguranța profesională a medicului, medicamente exorbitant de scumpe, refuzul administrației/autorității de a răspunde pentru situația din SNIS, se constituie în tot atâtea lipsuri și amenințări la condițiile sociale și de muncă ale medicilor.
Medicii din spitale, indubitabil sunt lucrători în raporturi contractuale cu angajatorul-stat, finanțat de la bugetul de stat sau de la CNAS, funcție de situație. Medicul cu practică independentă, fals „patron" este un lucrător „atipic" în contract cu un angajator „atipic", CNAS.
Într-o astfel de situație socio-profesională, când guvernanții sunt puși, realmente „pe rele" față de noi, iar colegii noștrii care „trăiesc bine" prin Parlament sau alte „comitete și comiții" guvernamentale nu-și văd decât propriile interese personale și de partid, conform legilor interne și internaționale, singura instituție abilitată, interesată și dovedită să apere interesele medicilor este sindicatul, suma acestor sindicate ale medicilor din țară formând: CAMERA FEDERATIVĂ A SINDICATELOR MEDICILOR DIN ROMANIA .
Conform art. 2. din Statutul adoptat la al VII-lea Congres, din martie 2010, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) este o organizație militantă care are ca atribut esențial apărarea intereselor economice, sociale, profesionale, culturale și sportive ale membrilor săi, conform Legii sindicatelor, nr. 54/2003, art.2 și art.4.
Art. 3. precizează: CFSMR susține interesele medicilor și personalului paramedical cu activități conexe cu studii superioare cu practică salarială precum și interesele medicilor și personalului paramedical cu studii superioare, cu practică independentă.
CFSMR, (primul sindicat independent al medicilor) înființată in urmă cu 20 de ani (vezi istoric), a militat tocmai pentru atingerea acestor deziderate. Pe parcursul acestor ani, mulți doctori au activat ca militanți sindicali. Unii dintre ei au trădat interesele noastre și pe aceia îi veți găsi printre parlamentari, miniștrii, secretari de stat, președinți de case de asigurări, direcții sanitare sau manageri de spital. Alții, au ales să continue activitatea sindicală, înființând sindicate „galbene", aservite administrației. Scopul este lesne de înțeles.
Dar au rămas cei care au fost cei mai buni, oameni onești, care realmente au crezut în forța noastră și care au renunțat la multe aspecte benefice vieții lor, pentru apărarea drepturilor noastre comune. Pe aceia îi veți găsi în paginile virtuale ale acestui sit.
Dragi colegi, realizați faptul că fără munca voastră de înalt profesionalism nu ar exista unități sanitare, n-ar exista nici miniștrii ai sănătății cu pleiada de aserviți din minister, nici manageri, nici funcționari (care pretind că ei ne dau de mâncare), nici servicii auxiliare, . . . nimic.
Despre asistenți, care au pretenția că sunt indispensabili, sunt de acord, cu un amendament: doar conduși de doctori, ca urmare a poziției singulare a acestora în sistem. Altfel întreaga lor activitate s-ar reduce la cea de pe vremea lui Rui Blas.
Înființată în 1990, această federație este cea mai veche, cu cea mai competentă activitate dar și cea mai hulită la nivelul Ministerului Sănatății și a altor instituții guvernamentale și administrative, datorită vericalității militanților noștrii, a intransigentelor analize de management sanitar, a atitudinilor ferme pentru apărarea intereselor membrilor noștrii, individual (cazul C.C. Iliescu) sau de grup (cazul Baia Mare) și altele.
În apărarea drepturilor noastre nu ne-am ferit să dăm în judecată instituțiile statului, să cerem demisia miniștrilor, de orice culoare politică, să acționăm pentru demiterea în fapt a unor manageri de spital corupți.
Participarea federației la mișcările sindicale din România, atît în perioada 1990-1991 (cînd am organizat o grevă celebră), în perioada 2003-2004 (despre care ambasadorul SUA din acel timp, Michael Guest, a afirmat că este cel mai corupt minister al sănătăţii), precum şi cea din ultimii ani, în special din anii 2010 - 2011, alături de sindicatele afiliate CNS „Cartel Alfa", împotriva abuzurilor partidelor de guvernamânt și ale unor guverne incompetente, a fost activă, dar, din nefericire nu îndeajuns de performantă. În ultimii ani, acţiunile antisindicale ale guvernanţilor au fost extrem de dure (vezi legea 62, pe sit).
Neînțelegerea situației lucrătorului român nu s-a manifestat doar la nivelul federației noastre. Astfel că am ajuns în situația (și revin la dispozițiile NKVD-iste, art 17) în care „ sindicatele nu au dreptul de a se împotrivi conducerii, în nici o problemă. Sindicatele trebuie să fie ocupate cu alte probleme minore, ca de exemplu: organizarea odihnei în concedii, discutarea cererilor de pensii și împrumuturi, programe culturale și distractive, organizarea de excursii . . . ."
Ce va urma? Dacă inconștiența cetățeanului român se va manifesta în continuare, probabil că din punct de vedere sindical se va reedita „Legea Orleanu" din 20 decembrie 1909, numită "Legea scelerată ". Art.1 stipula interzicerea dreptului de sindicalizare pentru toți asociații statului (bugetari n.n.), sau Art.2 interzicea dreptul la grevă pentru aceeași categorie, precum și pedepsirea instigatorilor. Ba, mai mult, nu îngaduia existența contractului colectiv de muncă. (Ni se pare cunoscut?)
Concluzia se impune. CFSMR își face datoria de onoare de a supune atenției medicilor, dar nu numai a lor, activitatea federației. Vă vom comunica toate preocupările noastre privind apărarea drepturilor dumneavoastră. De aici. . . . . opțiunea vă aparține.
Sindicatul nu este al meu sau a altor militanți sindicali. Sindicatul este format din suma membrilor și este al vostru. Faceți în așa fel, prin participarea la viața sindicală, ca militanții sindicali să facă ce vreți voi, sau să plece!
Vă așteptăm pe forum.
Vă așteptăm la sediile sindicatelor din unitățile în care vă desfășurați activitatea.
Important:
Sindicatele sunt de sorginte americană. (1794-New York-greva tipografilor)
Comuniștii au confiscat ideea de sindicat.
A fi membru de sindicat nu înseamnă că ești comunist.
Nu vă fie rușine de obțiunea dumneavoastră.
PS. Congresul VIII a păstrat aceeași linie sindicală de revigorare a sindicalizării medicilor.