30.10.2015/ Dr. Paveliu despre înscăunarea oficialilor CMR la funcții pe viață
Material apărut pe www.arc.ro.
Colegiul Medicilor din România vrea să înscăuneze şefi pe viață, mințind în acte publice că niciunul din actualii 47.000 de membri n-ar dori să conducă instituţia. Scrisoare către Iohannis
Romania Curata
Parlamentul României a aprobat încă o modificare a Legii 95/2006 (mai mult de 1000 în 10 ani!), bătând un adevărat record: de la sesizarea Senatului până la trimiterea la promulgare au trecut doar şapte săptămâni. Care este urgenţa? Pe 23 noiembrie expira dreptul conducerilor judeţene şi al celui naţional al Colegiului Medicilor (dar şi cel al Farmaciştilor este într-o situaţie similară) de a-și mai depune candidature, dacă au exercitat deja două mandate. Lobby-ul (să nu-i spunem trafic de influenţă) a fost atât de mare, încât cei vizaţi au obţinut aprobarea Parlamentului de a se înscăuna pe viaţă la conducerea forurilor profesionale.
Preşedintelui României i se solicită retrimiterea la Parlament şi o dezbatere reală pe seama acestui subiect. Iată mai jos principale paragrafe ale scrisorii oficiale, care va fi depusă luni, și pe care vă invităm să o susțineți și voi:
Domnule Președinte,
În şedinţa din 28 octombrie 2015 a fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (PL-x nr. 656/2015).
Astfel, parlamentarii au fost chemaţi să modifice forma actuală a legii 95/2006 (aşa cum a fost ea modificată în 21/01/2007 prin ordonanţa de urgenţă 72/2006) care prevedea că atât pentru Colegiul Medicilor, cât şi pentru cel al Farmaciştilor, "numărul de mandate în organele de conducere de la nivel teritorial şi naţional, cu excepţia mandatului de membru în Adunarea generală (...) şi Adunarea generală naţională, este de maximum două mandate succesive."
Prin proiectul de lege menţionat, numărul maxim de mandate în organele de conducere de la nivel teritorial şi naţional urmează a se stabili chiar sub conducerile actuale, aflate într-un vădit conflict moral de interese - permiţând acestora modificarea Regulamentului de funcţionare al colegiilor înainte de data oficială de declanşare a alegerilor (23 noiembrie 2015 - în cazul CMR).
Domnule Preşedinte,
Vă solicităm să nu promulgaţi respectiva lege şi să dispuneţi returnarea proiectului la Parlament în vederea rediscutării ei pentru următoarele argumente:
Deşi, în principiu, parlamentarii au libertatea de a corecta prin lege, situaţii care perturbă buna funcţionare a societăţii, considerăm că în cazul de faţă votul lor a fost viciat. Parlamentarii au fost înştiinţaţi prin nota de fundamentare că există un pericol iminent ca cele două colegii să intre imposibilitate de funcţionare ca urmare a faptului că nu mai există doritori de a ocupa funcţii de conducere, iar în unele judeţe numărul membrilor este atât de mic încât interdicţia de a candida la conducerea colegiului mai mult de două mandate consecutiv se va împiedica constituirea organelor de decizie!
În mod evident membrii Parlamentului au fost minţiţi.
Dacă ar fi să ne referim numai la Colegiul Medicilor din România (CMR), acesta numără în prezent aproape 47000 de membri! A clama absurditatea conform căreia conducerea Colegiilor nu mai poate fi asigurată decât de cei care au acumulat deja 2 mandate (8 ani) sfidează bunul simţ!
Pentru acest proiect, iniţiatorul a solicitat procedura de urgenţă în dată de 13 octombrie 2015 - solicitare care, în mod justificat, nu a fost aprobată de către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Cu toate acestea, după numai 7 zile, Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor a luat în dezbatere proiectul de lege, cu 6 zile înainte de expirarea termenului legal de depunere de amendamente - aprobat de conducerea Camerei ca fiind 26.10.2015! Forţarea procedurii a fost justificată în mod vădit doar de interesul personal al celor care au determinat elaborarea iniţiativei legislative - aceştia având drept termen limită de depunere a propriilor lor candidaturi pentru conducerea Colegiului (Medicilor) 23 noiembrie 2015. Orice tergiversare a aprobării noii legi i-ar fi pus în imposibilitate de a candida.
Domnule Preşedinte,
Ne aflăm în faţa unei legi care nu reglementează interese sociale largi ci vizează interese personale, punctuale, de moment ale unor indivizi!
Proiectul, deşi are un iniţiator legal, lasă să se vadă în spatele său profilul celor care cred că dacă se vor găsi ei şi numai ei la conducerea Colegiului Medicilor, profesioniştii din domeniu o vor duce mai bine. Rezultatele conducerii exercitate în ultimii 8 ani - nu justifica cu nimic o asemenea ipoteză, iar efuziunea de personal, nemulţumirile legate de statutul medicului în societate, multitudinea de cazuri de malpractice etc, faţă de care CMR nu a contribuit aproape de loc la schimbarea în bine a situaţiei arata că închiderea ochilor faţă de demersul de faţă este de natură a aduce deservicii medicilor şi nu de a le face viaţa mai bună.
Rolul dvs. de cenzor al unor astfel de iniţiative poate preveni pe viitor repetarea lor. Atitudinea tranşantă de a sancţiona public - fie şi prin nota de retrimitere a proiectului în Parlament - poate crea în timp descurajarea celor care profitând de portiţele oferite de procesul legislativ încerca să-şi creeze avantaje incorecte.
Drept urmare,
Aşteptam cu interes decizia dumneavoastră faţă de solicitarea de faţă,
Cu stimă,
Marian Sorin Paveliu
expert în probleme de politici de sănătate al Societăţii Academice di România,
medic.