Cum trebuie interpretate valorile salariului de bază, ale sporurilor şi ale reducerilor de pe un fluturaş al unui medic primar.
Salariul de bază sau tarifar al unui medic primar este de 2808 lei, adică 645 euro (la 4,35 lei/euro). El este stabilit de grila din lege, deşi spitalul nu mai aparţine de Guvern, MS, ci de primărie sau consiliu judeţean.
În acest salariu s-au introdus sporul de vechimie, cel de fidelitate şi cel de prevenţie, care au fost desfiinţate sub aceste denumiri de legea 329/2009.
Acest salariu de 2808 lei este urmarea diminuării din 2010 cu 25% a celui anterior avut şi a creşterii cu 15% ca urmare a dispoziţiilor din 2011. Astfel, că el este de 86% din cel din 2009 (la cel tarifar de atunci se adaugă sporurile de vechime, fidelitate şi prevenţie care atunci erau defalcate şi nu erau introduse în salariul de bază). De remarcat că sporul de periculozitate şi cel de fidelitate nu se aplică la 86%, ci la diminuarea de 75% (cea din 2009), căci ele nu au fost crescute cu 15% anul acesta (2011).
La acest salariu concret din fluturaşul de mai sus, se adaugă sporul pentru tuberculoză şi sporul pentru gărzi. Aici este de făcut precizarea că sporul de periculozitate pentru gărzi se acordă numai gărzilor care se efectuează pentru a acoperi timpul de lucru lunar (140 de ore). Acest spor NU se acordă gărzilor care sînt efectuate ca timp suplimentar de lucru, deşi condiţiile de tuberculoză sînt aceleaşi !! (vezi OMS 1068/2008, cu modificările ulterioare).
După anunţul cu privire la concedii şi ore lucrate, urmează o rubrică "şoc": Diferenţe la salar în formă brută !!!
Aceasta este de 765 lei şi se aplică cîştigului brut anunţat de 5611 lei. Adică, dacă nu s-ar fi aplicat reducerea, cîştigul brut ar fi fost de 6376 lei. Această reducere este de 12%. După care, prin impozite şi taxe se ajunge la venitul în mînă de 3798 lei (= 873 euro ).
De unde vine reducerea de 765 lei, ce reprezintă ea, cine este vinovat de apariţia ei ?
Ei bine, această reducere vine de la incapacitatea spitalului de a se încadra în suma de 70% de cheltuieli pentru personal care pot fi efectuate din sumele primite de la Casele de Asigurări. Această incapacitate nu vine din incapacitatea directorului spitalului. NU, ea vine din legile existente, care obligă pe acel director să nu acorde salariile, chiar dacă spitalul are bani !
Ce înseamnă aceasta: spitalul are bani pentru gestionarea treburilor specifice, mulţi bani vin de la primărie sau consiliul judeţean, dar plata salariilor nu se face din 100% bugetul spitalului, ci se face numai din 100% bani ce vin de la casa de asigurări. Căci aşa spune legea. În fapt, aşa a hotărît Guvernul României, prin HGR; ulterior aplicabilă la o modificare "minoră" efectuată în Legea Sănătăţii 95/2006.
Lucru absolut aberant !!
Iar suma care vine de la CAS nu este nici măcar suma serviciilor efectuate de spital ! Nu este nici măcar suma contractată de spital !! Este suma "decontată" de CAS. Adică, dacă CAS nu are bani, nu contează dacă spitalul primeşte bani pe alte căi legale, salariile vor fi totdeauna mici, căci aşa a hotărît Legea. Pentru că, frecvent, CAS nu are banii pentru ca să deconteze serviciile contractate iar salariile rămîn mici.
În plus, pe colegii noştri îi interesează mai puţin cum se construiesc salariile. Practic, pe ei în interesează că au venitul în mînă substanţial redus.
În 2009, colegul nostru, care acum are 3798 lei, avea 5120 lei. Reducerea este de 25% şi nu de 10% cum caută unii să ne spună (vezi doamne 25% scăderea din 2009 (nov, dec) şi 2010 minus 15%, creşterea de anul acesta).
CEREM:
1. De 3 ani spunem că medicul nu este funcţionar public, că el nu trebuie plătit ca un bugetar, pentru că spitalul în care lucrează nu primeşte bani de la buget, ci după un contract de prestări de servicii.
De aceea, cerem în continuare Parlamentului să modifice Legea salarizării în sensul specificării acestui lucru. Evident că cei mai în măsură să facă astfel de iniţiative pot fi şi cei din Ministerul Sănătăţii, respectiv Ministrul. Îi solicităm aceasta.
2. Apare evident că bugetul unui spital numit "descentralizat", fie el şi dependent de primărie este organizat de fapt de Minister. Cerem Paralemntului, Guvernului şi Ministerului să renunţe a mai stabili cît anume din bugetul unui spital şi din ce fonduri trebuie plătite salariile. Cerem un buget global pentru spital şi nu limitarea plăţii salariilor din banii de la CAS.
3. De 3 ani am dat în judecată Ministerul pentru aberantul ordin 1068 (vezi sit. www.CFSMR.ro). Ştim că CEDO a stabilit că orele de gardă sînt la fel de expuse pericolului pentru care se reglementează sporuri, fie că sînt efectuate pentru a întregi programul de lucru lunar sau pentru gărzi suplimentare. Cerem (şi) actualului Ministru să elaboreze un ordin din care să rezulte clar că plata sporurilor pentru gărzi este la fel, fie ele efectuate numai ca timp suplimentar de lucru.