Guvernul anunță creșterea tarifelor pentru gărzi

Într-un document postat pe situl MS, se arată că Guvernul a decis creșterea tarifelor pentru gărzi la valoarea tarifară a orei medicului care face garda și nu șa valoarea de bază din anul 2009.

Documentul a creiat panică în rîndul privaților, care au solicitat Consiliului Concurenței să ia o poziție.

Cu toate acestea, Comunicatul MS nu se referă la acuzele medicilor din privat față de creșterea salariilor în sistemul public.

Vezi Comunicatul în attachment

Consiliul Concurenței face referire la Contrasctul cadru de anul acesta, HGR 161/2016 care modifică Contracdtul Cadru de anul trecut, HGR 791/2015 și nu creșterea salarială. Comunicatul CC arată astfelȘ

-- „Autoritatea de concurenţă a declanşat o investigaţie având ca obiect posibila încălcare, de către Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanţelor Publice a reglementărilor din domeniul concurentei. Consiliul Concurenţei suspectează că prin majorarea valorii serviciilor medicale decontate unităţilor sanitare publice (introduse prin HG nr. 791/2015 şi menţinute prin HG nr. 161/2016) se crează premisele unei diferenţieri între furnizorii privaţi şi furnizorii publici, cu privire la repartizarea fondurilor destinate decontării serviciilor medicale de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Consiliul Concurenţei înţelege necesitatea creşterii salariale din domeniul sanitar, investigaţia declanşată având drept scop analizarea conformităţii măsurilor adoptate cu regulile în materie de concurenţă" --

Unii afirmă, grșit, că majorarea salariilor medicilor s-a efectuat prin creșterea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sanatate de catre CNAS, ceea ce creeaza o discriminare fata de furnizorii privati de servicii de sanatate.

Ori, se știe prebine că dacă furnizorii privați au contracte cu CASJ/CASMB ei vor fi plătiți cu aceleași tarife. 

Nu se creiază nici o discriminare !