Medicina romanească, Încotro ! Simpozion Senatul Romaniei. 16.10. 2019

    Cu ajutorul Cartelului Alfa (Dl. Bogdan Hossu), CFSMR a organizat în cadrul Comisiei de Sănătate a Senatului Romaniei o dezbatere pe teme actuale și de legislație ale sistemului de sănătate.

Din partea CFSMR au prezentat:

- dr. Victor Eșanu, Președinte al CFSMR - Despre malpractice, abuzuri, date comparfative externe, din UE;

- dr. Denis Păduraru, PrimViceprfeședinte CFSMR - Migrația medicilor în Europa. O analiză demarată prin documentația colegilor din FEMS;

- dr. Dan Perețianu, membru în Consiliul Național CFSMR, Președinte al Sindicatului de București Esculap - 5 probleme lșegislative legate de sistemul de sănătate.

Aceste 5 probleme sînt (parte din ele prezentate anterior de dr. Eșanu și dr. Păduraru): 1. Colegiul Medicilor este de fapt o Autoritate a Statului și nu un organism de apărare al medicilor. 2. CXNAS este un monopson și nu o instituție independentă, așa cum fondatorii au dorit să arate în Legea din 1997. 3. Medicii cu practică independentă nu au dreptul de orgnaizare în sindicate, așa cum era poînă în 20111, cînd era funcțională Legea Sindicatelor 54/2003. 4. Malpractisul este un abuz, pentru că plata primelor de aqsigurare trebuie realizate de angajator nu de angajat. 5. Legislația favorizează ca Romania să fie țara pe părimul loc în lume la producția de medici per locuitor. 

     Din partea senatorilor au participat dr. Laszlo Tamas, Președintele Comisiei, și dr. Renică Diaconescu, vicepreședinte. Din partea Camerei Deputaților a participat dr. Buicu, Președinele Comiei de resort. La simpozion a participat și dr. Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

     Un reprezentant special a trimis FEMS, în persoana dr. Patricio Trujillo, Vicepreședinte al forului sindical european.