Inchide

Trimite unui prieten

1999. Acţiune împotriva HGR privitoare la Contractul cadru. Dosar 764 (suspendare) şi 765 (fond) v CoCa HGR 312/1999

Procesul a fost declaşat în Ianuarie 1999. El a fost declanşat înainte ca Guvernul să emită HGR 312 în Aprilie. Procesul a fost tergiversat pînă după ce HGR 312 din 1999 a fost înlocuită cu HGR 399 din 18 mai 2000. Procesul nu se încheiase, dar Guvernul şi MS au început aplicarea unei alte HGR de tip CoCa, la fel ca şi HGR 312, fără a ţine seama de mersul judecăţii. Ulterior, procesul împotriva HGR 312 este cîştigat la Curtea Supemă, dar pe teren era altă HGR.

Mecanismul de funcţionare al justiţiei şi al guvernării au fost împotriva acţiunilor noastre. Acest lucru se va dovedi activ şi pentru viitor (vezi procesul din 2002-2005.



28.01.1999. Catre, Ministerul Sanatatii

Subiect: Avizarea de catre Dl. Hajdu Gabor a "Contractului -cadru" elaborat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Colegiul Medicilor din Romania

De văzut şi de d-na Secretar General jurist Doina Ştefan

Domnule Ministru,

       Am luat cunostinta de "Contractul-cadru" elaborat de CNAS şi de CMR. Deasemenea am luat cunoştinta şi de observatiile Dvs. la acest act normativ.
       Fata de cele doua documente avem urmatoarele observatii, corelate cu:
1. Legea 54/1991, privind sindicatele
2. Contractul Colectiv de Munca pe ramura sanitara, valabil şi în 1999, publicat în M.O./V/II/11/1sep.1998 - în special:
art.2: contract valabil in toate unitatile sanitare indiferent de tipul organizare;
art. 28.5 si 28.6: privind dreptul sindicatelor de a fi reprezentate şi în sistemul caselor de asigurari sociale de sanatate)
art. 53.2: forma de organizare a muncii si cea de salarizare ce ar urma sa se aplice fiecarei activitati se stabileşte cu acordul scris al organizatiei sindicale;
art. 99.3: reprezentantii organizatiilor sindicale vor face parte din orice tip de comisii implicate in Reforma sanitara la toate nivelurile.
         De aici rezulta dreptul nostru de a fi consultati, de catre dvs. în ceea ce priveşte elaborareade acte normative, inclusiv cel legat de avizarea "Contractului Cadru" (CoCa).

        Iata observatiile

I. In CoCa nu se regaseste în nici un loc dreptul sindicatelor din sistemul de sanatate de a-si exercita atributiile lor specifice, legate in special de:
posibilitatea de a negocia/aviza/stabili nivelul veniturilor/salariilor şi/sau tariful serviciilor membrilor noştri.
modul în care are loc exercitarea profesiei: timp de lucru, timp de odihna.

II. Consideram ca Ministerul Sanatatii trebuie sa ceara CNAS (care are în alcatuire 1/3 parte sindicala) şi CMR sa elaboreze o noua forma de CoCa mai ales la urmatoarele articole:
1. Art. 2 pct.i (nou): sa negocieze cu sindicatele reprezentative aspecte ce tin de atributii sindicale.
2. Art.11: Valoarea punctului se stabileste de catre CNAS în negociere cu sindicatele reprezentative.
3. Art.11 pct.5 (nou): La elaborarea normelor vor fi consultate obligatoriu sindicatele reprezentative ale medicilor din Sistemul de Sanatate.
4. Art. 23.4: Valorile tarifelor per serviciu se vor stabili şi cu acordul sindicatelor reprezentative ale medicilor din Sistemul de Sanatate.
5. Art. 32.7 (nou): Normele ce stabilesc rambursarea costurilor spitalelor se vor stabili cu avizul Asociatiei Spitalelor din Romania.
6. Art.37: La stabilirea nivelului tarifelor pentru prestatiile stomatologice va fi cerut avizul/acordul sindicatelor reprezentative ale medicilor.
7. Art. 38.3 (nou): La stabilirea modalitatilor de plata în asistenta medicala ambulatorie stomatologica vor participa şi sindicatele reprezentative ale medicilor din sistemul de sanatate.
8. Art. 42.3: La stabilirea corecta a modalitatilor de plata va participa şi Asociatia ambulantierilor şi sindicatelor reprezentative din sistemul de ambulanta.

III. Nu suntem de acord ca bugetul (gestiunea) cabinetului medical sa fie controlat/a de Casa de Asigurari. În acest sens, va solicitam sa careti CNAS şi CMR sa stabileasca un alt mod de redactare al art. 17, din care sa rezulte ca gestiunea cabinetului, plata medicului + plata "bugetului de practica", este apanajul strict al titularului de activitate medicala.

IV. În CoCa nu se regaseste un fond specific aferent activitatii de medic de familie.
El trebuie precizat prin redactarea unui articol asemanator cu art. 23.3, 32.2, 39.2 etc.
V. Art. 32.3 este ilogic. Daca 70% (respectiv, 50%) din bugetul unui spital este stabilit istoric, atunci restul (30% sau, respectiv, 50%) nici nu mai are rost sa fie stabilit altfel (din moment ce el reprezinta un procent deja cunoscut dintr-un buget deja cunoscut - istoric). De altfel, bugetul se stabileste prin norme noi dar pleaca, ca estimare, de la cele istorice (!).

VI. Art. 13 creiaza un obstacol pentru medicul de familie, de a-şi dezvolta competente. El trebuie modificat în sensul de a plati generalistului, din parte CNAS, pentru actele facute cu competente crescute.

VII. În mare parte observatiile Dvs. la Contractul Cadru sînt corecte.
Dar va rugam sa nu renuntati la art. 23.4, caci el este foarte important pentru dezvoltartea unei medicini ambulatorii de maxima eficienta.

       În concluzie, va rugam sa nu avizati hotarirea de Guvern fara a introduce in CoCa modificarile solicitate de federatia noastra.

PrimVicepresedinte, Dr. Ion Oprea

 

Tipăreşte pagina - 1999. Acţiune împotriva HGR privitoare la Contractul cadru. Dosar 764 (suspendare) şi 765 (fond) v CoCa HGR 312/1999 Trimite unui prieten - 1999. Acţiune împotriva HGR privitoare la Contractul cadru. Dosar 764 (suspendare) şi 765 (fond) v CoCa HGR 312/1999

publicat de Dr. Dan Pereţianu

Înapoi la Procese
Newsletter

Înscrieţi-vă la newsletterul nostru şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate pe site.

Chestionar

Care este poziția dvs față de modul în care a fost rezolvat de MS diferendul legat de gărzile medicilor

Sînt de acord să se semneze 2 contracte cu spitalul
Este ilegal a se semna cu același angajator 2 contracte
Trebuie oricum pus în aplicare aliniatul 6 al OUG 20
Nu am nici o părere
Centru Media
Comunitatea medicală
Colegiul Medicilor din România